Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната покупка от Гърция на

...
Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната покупка от Гърция на
Коментари Харесай

САЩ продават на Гърция стратегическа военна техника

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната покупка от Гърция на няколко щурмови амфибии, като означи, че " препоръчаната продажба ще поддържа задачите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати, като спомогне за възстановяване на сигурността на съдружник от НАТО, който е значим сътрудник за политическата непоклатимост и икономическия прогрес в Европа ".

Поисканите транспортни средства " ще подобрят способността на Гърция да се опълчва на актуалните и бъдещите закани, като обезпечат ефикасен потенциал за отбрана на морските ползи и инфраструктура в поддръжка на стратегическата ѝ позиция на южния фланг на НАТО. Гърция способства за интервенциите на НАТО, както и за морските старания за битка с тероризма и пиратството ", се споделя в известието на Държавния департамент. В знак на признателност към Турция се отбелязва, че " препоръчаната продажба на това съоръжение и поддръжка няма да промени главния боен баланс в района ".

Държавният департамент отбелязва, че " няма основен реализатор, обвързван с тази евентуална продажба ".

Министерството на защитата на Съединени американски щати прави оценка цената на продажбата, включваща транспортни средства и съоръжение, на към 268 млн. $.

В изявление за радиостанция Skai в петък гръцкият министър на защитата Никос Панайотопулос съобщи, че Гърция чака няколкостотин бронирани машини от Америка, " които (ще бъдат разположени) на островите, тъй като те... пасват на терена ".

Следва цялостният текст на известието на Държавния департамент:

" Правителството на Гърция е поискало да закупи, наред с другото: шестдесет и три щурмови амфибийни автомобила (AAVP-7A1), девет амфибийни щурмови командни автомобила (AAVC-7A1), четири щурмови амфибийни ремонтно-евакуационни автомобила (AAVR-7A1) и шестдесет и три картечници. Включени са също по този начин гранатомети MK-19, системи за термично наблюдаване M36E T1 (TSS), поддръжка на снабдяването (резервни части), помощно съоръжение (включително специфични комплекти/инструменти/усъвършенствани комплекти (EAAK), механически управления, механически данни, (CETS), интегрирани услуги за ръководство на счетоводната поддръжка (ILS), премахване на остарели съставни елементи, услуги по калибриране, следваща поддръжка (FOS).

Тази препоръчана продажба ще поддържа задачите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати, като спомогне за възстановяване на сигурността на съдружник от НАТО, който е значим сътрудник за политическата непоклатимост и икономическия прогрес в Европа.

Предложената продажба ще усъвършенства способността на Гърция да противодейства на актуалните и бъдещите закани, като обезпечи ефикасен потенциал за отбрана на морските ползи и инфраструктура в поддръжка на стратегическата ѝ позиция на южния фланг на НАТО. Гърция способства за интервенциите на НАТО, както и за морските старания в битката с тероризма и пиратството. Предложената продажба на това съоръжение и поддръжка няма да промени главния боен баланс в района.

Няма основен реализатор, обвързван с тази евентуална продажба. Съответно не са известни съглашения за компенсиране, препоръчани по отношение на тази евентуална продажба.

Няма да има негативно влияние върху отбранителната подготвеност на Съединени американски щати вследствие на тази препоръчана продажба ", се споделя в изказването на Държавния департамент на Съединени американски щати. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР