Държавният департамент на Съединените американски щати (САЩ) обяви награда до

...
Държавният департамент на Съединените американски щати (САЩ) обяви награда до
Коментари Харесай

САЩ дават до 10 млн. долара за информация за масираната кибератака в Черна гора през миналия август

Държавният департамент на Съединените американски щати (САЩ) разгласи премия до 10 милиона щатски $ при даване на информация за хакерските атаки, осъществени в Черна гора през август предходната година, оповестяват локални и непознати медии. Средствата се обезпечават от програмата на Държавния департамент на Съединени американски щати „ Награди за правдивост “, основана през 1984 година, чиято задача е да пази американците и националната сигурност на Съединени американски щати.

На няколко места в столицата Подгорица посолството на Съединени американски щати конфигурира билбордове с текст: “Информация за офанзиви с рансъмуер (ransomware) против държавни осведомителни системи, интервенция в избори или злонамерени кибердейности против основна инфраструктура на Съединени американски щати може да бъде докладвана в посолството на Съединени американски щати в Подгорица ”. Текстът е изписан на черногорски и съветски език. Уточнява се, че изплащането на възнаграждението е допустимо и в криптовалута. 

През август предходната година цифровата инфраструктура на държавното управление в Черна гора стана обект на невиждана хакерска атака, след която достъпът до уеб страниците и имейлите на държавните институции, включително на Приходната и митническата администрация, бе блокиран за месеци. Агенцията за национална сигурност тогава изрече съмнение, че офанзивата идва от Русия, само че не даде доказателства, а държавното управление съобщи, че е дело на киберпрестъпна група за изнудване, наречена Cuba Ransomware. В последна сметка управляващите не показаха изрично причинителя, макар съдействието на ФБР и Френската национална организация за киберсигурност ANSSI.

Миналогодишният отчет на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) характеризира равнището на „ цифрова зрялост ” на Черна гора като „ главно “ и предложи условия за киберсигурност за всички снабдители на цифрови услуги, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР