Държавният бюджет е с дефицит от 173 млн. лв. към

...
Държавният бюджет е с дефицит от 173 млн. лв. към
Коментари Харесай

Държавният бюджет на червено със 173 млн. лв.

Държавният бюджет е с недостиг от 173 млн. лева към края на месец май, демонстрират предварителните

За съпоставяне съгласно окончателните данни към края на месец април страната беше събрала с 171 млн. лева повече доходи, в сравнение с са били разноските й. Основната причина за позитивния резултат обаче беше еднократното заплащане на стойност 660 млн. лева с Данък добавена стойност за концесията на Летище София.

Сега предварителните доклади демонстрират, че приходите на страната към края на май ще са 20,5 милиарда лева Това е с цели 16% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година

„ Значителен растеж на месечна база по отношение на същия месец на миналата година се регистрира при приходите от Данък добавена стойност, ДДФЛ, осигурителни вноски и други. При постъпленията от акцизи към този момент е преодоляно забавянето от първите месеци на годината, като постъпленията в групата надвишават регистрираните за първите пет месеца на 2020 година “, оповестяват от финансовото министерство.

Разходите на страната към края на май се чака да възлизат на 20,6 милиарда лева, което е с цели 26% повече на годишна база. Зачителният растеж на разноските през първите пет месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който към май 2021 година От друга страна – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година също оказват въздействие на разноските.

В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 526 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до май.

Според Закона за държавния бюджет, който беше утвърден в края на ноември 2020 година, на страната към края на 2021 година България ще има недостиг от 5,5 милиарда лева В дълготрайната прогноза на Министерството на финансите, залегнала в Конвергентната стратегия, която беше оповестена на 5 май обаче, той ще доближи 5,6% от Брутният вътрешен продукт – т.е. към 7 милиарда лева

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР