Държавните ценни книжа на САЩ вече не са сигурно убежище

...
Държавните ценни книжа на САЩ вече не са сигурно убежище
Коментари Харесай

Америка вече не може да печели толкова, колкото преди

Държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати към този момент не са несъмнено леговище по време на световни разтърсвания

Войната в Близкия изток смъкна цената на държавния дълг на Съединени американски щати. Класическата скица за събиране на капитали от целия свят посредством война в Близкия изток към този момент не работи.

В деня на офанзивата на Хамас против Израел цената на държавния дълг на Съединени американски щати падна внезапно и продължава да пада и до през днешния ден.

Глобалните хедж фондове завършиха октомври с рекордна чиста къса позиция във фючърсите на държавните облигации на Съединени американски щати. Регулаторите показаха угриженост по отношение на рисковете за финансовата непоклатимост, които биха могли да зародят от ненадейно и безредно затваряне на тези лихвени проценти при неподходящ сюжет на пазара на облигации “, написа The Globe and Mail.

Къса позиция на фондовата борса (short) е залог, че цената на даден актив ще падне, а дълга позиция (long) е залог, че цената на даден актив ще се увеличи. Падащите цени на облигациите демонстрират по-висока рентабилност и противоположното.

Веднага след експлоадирането на спора в Близкия изток продажбата на американски държавни облигации (Treasuries) се трансформира в съществена наклонност на борсата.

През октомври световните фондове „ усилиха чистата си къса позиция в двугодишни [щатски] фючърси с 242 000 контракта до 1,6 милиона контракта и със 193 000 контракта в петгодишни фючърси до 1,93 милиона. И двете суми са нови върхове. “

„ Близкият изток постоянно пламва, когато Чичо Сам би трябвало да притегли пари от външния свят. Тази машина постоянно работеше съвършено до момента. През последните 80 години американският дълг остава най-надеждното леговище за опазване на капитала при положение на рецесии и разтърсвания.

Във всеки миг, когато вътрешният пазар не можеше да достави на Министерството на финансите на Съединени американски щати нужната ликвидност, външните вложители го правеха, изпадайки в суматоха на фона на следващата ескалация на арабско-израелския спор.

Въпреки това, съдейки по обстоятелството, че Израел към този момент е в пламъци, Иран, Турция и Саудитска Арабия се готвят за война, а американските облигации не престават да падат в цената - машината на основаните от индивида рецесии като тласък за закупуване на US Treasures се повреди ”, отбелязва финансовият анализатор на сп. Експерт Евгений Огородников.

Известният съветски брокер Дмитрий Голубовски обръща внимание на „ невиждания срив на пазара на доларов дълг “ на фона на пламналия спор в Близкия изток и срутва на пазара на държавен дълг: „ Това в никакъв случай не се е случвало в цялата история на Съединените щати. Докато те съществуват от основаването им, не е имало такава отрицателна динамичност... Изглежда, че скъпите бумаги (US Treasures) към този момент са доста евтини, само че все пак не желаят да ги купуват.

Датският финансов анализатор Торстен Слок показва, че „ преди 10 години чужденците притежаваха 33% от държавния дълг на Съединени американски щати. Сега това количество се е свило до 23%. “

Професионалните вложители по света главно проучват моделите в динамичността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати, с цел да създадат заключения за по-нататъшното развиване на пазарите.

Доходността на 10-годишните държавни облигации стартира да се повишава и надлежно цената им да пада, започвайки от 2016 година, на фона на политическите битки, почнали в Съединените щати. Но през 2020 година, когато „ пандемията “ стартира, доходността на 10-годишните държавни облигации доближи рекордно ниско равнище от 0,54%, защото вложителите изпаднаха в суматоха и международните пазари потънаха в безпорядък. Световният капитал побърза да влага в актив номер едно – американския държавен дълг.

Доскоро държавните облигации на Съединени американски щати се смятаха за най-сигурната инвестиция в света, а във времена на геополитически разтърсвания US Treasures бяха доста търсени от интернационалните вложители. Но в този момент експлоадирането на военния спор в Близкия изток единствено изостри отрицателната наклонност от последните две години към отдръпването на международните вложители от държавния дълг на Съединени американски щати.

Нещо повече, две седмици и половина след експлоадирането на военния спор сред Израел и Хамас, Bloomberg написа: „ Глобалните пазари на облигации претърпяха малко евентуална особеност за първи път в историята: доходността на облигациите на нововъзникващите пазари... паднапод равнището на US Treasures.

Разпродажбата на държавния дълг на Съединени американски щати, която стартира през май, докара до скок на разноските по заеми за най-голямата стопанска система в света до междинна рентабилност от 5%... Аномалията се появи през последните няколко дни, когато доходността на държавните облигации на [САЩ] за малко се търгуваше над това на нововъзникващите пазари “.

Но дали това е особеност, когато през последните пет месеца междинната рентабилност на държавните облигации на Съединени американски щати се е повишила с към 140 базисни пункта, до момента в който доходността на нововъзникващите пазари е повишена единствено с 20 базисни пункта?

Гийом Треска, световен пълководец за нововъзникващи пазари в Generali Investments (Париж), сподели: „ Очаквам лихвите на държавните облигации на [САЩ] да паднат в средносрочен до дълготраен проект, което също би трябвало да докара до рухване на локалните лихви в нововъзникващите пазари, само че с по-бавно темпове в сравнение с тези от курсовете на Министерството на финансите на [САЩ]. “

Какви аргументи имат световните вложители, с цел да се откажат от US Teasures?

На първо място, това е негативният спред на US Treasures, който стартира в края на предходната година и доближи местен най-много през октомври 2023 година

На фондовите пазари спредът е разликата сред цената, на която участник в търга е подготвен да купи акция (цената на искане или цената на предлагане) и цената, на която ще бъде продаден (цената на купуване). В същото време спредът е по-обща идея за „ разликата сред всевъзможни сравними индикатори “.

Обикновено, преди да настъпи криза, спредът става негативен за избран интервал, след което излиза отвън „ алената зона “ от минус 0,26% и от този миг нататък се смята за благонадежден водещ знак за криза. От началото на 2023 година спредът на US Treasures се гмурна внезапно надалеч оттатък алената зона и остава там и до през днешния ден.

Така обективният финансов разбор демонстрира, че след 3-4 месеца в американската стопанска система може да стартира криза и вложението в държавния дълг на Съединени американски щати, който де факто е излязъл отвън надзор, е извънредно рисковано. Не може да се повишава безпределно.

Във всеки случай ще има промяна. Или държавният дълг на Съединени американски щати ще спре да пораства, или инфлацията ще го обезцени. Това ще удари внезапно международните финанси, защото US Treasures са най-големият клас активи в света. Тези облигации се държат от голям брой вложители: страни, пенсионни фондове, банки.

Рано или късно всички те ще изгубят парите си: ще бъдат изядени или от неизпълнение/преструктуриране, или от инфлация.

Не е толкоз значимо обаче по кое време ще стартира възможна криза в американската стопанска система. Важно е и друго - машината за лекуване на американските финанси посредством разпалване на международни спорове се скапе и, наподобява, вечно.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР