Държавните предприятия и голяма част от чуждите фирми у нас

...
Държавните предприятия и голяма част от чуждите фирми у нас
Коментари Харесай

Облагат с ДДС и ваучерите за храна

Държавните предприятия и огромна част от непознатите компании у нас оферират на служащите си една обществена облага под формата на ваучери за храна. Много чиновници получават купони на избрана стойност с правото да пазарят хранителни артикули от огромните вериги. Въпреки, че купонът е просто едно листче, той се смята за спомагателен бонус към месечното заплащане, освен това досега необременено от данъци.

Ваучерите за храна също да се таксуват с налог добавена стойност. Предложението е на шефа на Дирекция " Данъчна политика " към Министерството на финансите Людмила Петкова.

По думите на Петкова още преди две години на европейско равнище е призната смяна в Данък добавена стойност директивата, касаеща ваучерите за храна. Тогава българското държавно управление започва диалози с бизнеса и Европейската комисия (ЕК) дали ваучерите у нас попадат в обсега на директивата. В последна сметка Народното събрание взе решение те да бъдат изключени.

Представителите на Института на дипломираните специалист – счетоводители пък са на мнение, че резултатът от предложенията на Министерството на финансите за облагане на ваучерите за храна, няма да има неотложен резултат, защото все още у нас е годна по-ниска ставка за избрани артикули. Те са притесняват, че отпадането й в края на годината би довело до стремглава смяна за целия бизнес в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР