Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират

...
Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират
Коментари Харесай

Трети опит за избор на евролидер

Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз се събират през днешния ден за трети път след изборите за Европейски парламент, с цел да се опитат още веднъж да излъчат идващия ръководител на Европейската комисия.

В предходните две съвещания бе открито, че към този момент нито един от предварителните претенденти за правоприемник на Жан-Клод Юнкер не събира нужното болшинство. Европейският съвет не е задължен да излъчи някой от водещите претенденти. Ако не се реализира единогласие, решението може да бъде взето с квалифицирано болшинство (55 на 100 от страните в Европейски Съюз, представляващи 65 на 100 от популацията в Общността).

Когато Европейският съвет одобри решение, Европейският парламент би трябвало да го удостовери с безусловно болшинство от най-малко 376 гласа. Водещите групи в Екологичен потенциал до момента обявиха, че биха подкрепили само някой от предварителните претенденти за ръководител на Европейска комисия. Ако Екологичен потенциал отхвърли предлагането на Европейския съвет, държавните и държавните ръководители имат период от един месец, с цел да създадат ново предложение на евродепутатите.

Предварителната стратегия за днешната среща планува опция за продължение на съвещанието и на следващия ден. В хода на съвещанието се чака да бъдат разисквани имена за идващ ръководител на Европейския съвет, за началник на Европейската централна банка (ЕЦБ) и за висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността. При взимането на решенията Европейският съвет би трябвало да има поради " географските и демографските " разлики в Европейски Съюз, както и равенството на половете. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи по-рано, че ще се стреми най-малко две от имената в посочения лист за назначенията да бъдат на дами.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР