Държавните финанси отново излизат на плюс към края на полугодието.

...
Коментари Харесай

Бюджетът отново е на малък плюс

Държавните финанси още веднъж излизат на плюс към края на полугодието. За интервала януари - юни консолидираните доходи в държавния бюджет надвишават разноските с към 82 млн. лева по предварителни сметки на Министерството на финансите. За информация, месец по-рано салдото беше негативно в размер на 173 млн. лева, или 0.1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за годината. Причината за положителното показване през юни съгласно ведомството са повече приходи от корпоративни налози - срокът а заплащането им беше изместен от 31 март на 30 юни.

От предварителните сметки на финансовото ведомство излиза наяве, че постъпленията в бюджета нарастват с 15% през първото полугодие, а разноските - с една четвърт по отношение на сумите от същия интервал на спешната 2020 година Служебният финансов министър Асен Василев обаче към този момент разгласи, че чака приходите тази година да са с към 1-1.5 милиарда лева повече от заложените, което ще разреши да бъдат направени повече разноски без да се надвишава заложеният недостиг. Той е плануван в размер на 4.9 милиарда лева в края на годината при изискване, че антикризисните ограничения продължат единствено до март. Но и държавното управление на ГЕРБ, и служебният кабинет удължиха доста от тях главно за сметка на преструктуриране на разноски.
Бюджетът за полугодието
Към края на юни консолидираните доходи в бюджета надвишават 24.7 милиарда лева, което е растеж от 15% или 3.3 милиарда по отношение на януари-юни 2020 година Дори и без еднократния резултат от постъпилите 660 млн. лева от концесията на летище София през април, покачването на годишна база остава двуцифрено.

Засега това е над заложените от държавното управление на ГЕРБ 9.5% повече доходи и помощи в Бюджет 2021, само че картината може да се промени до края на годината. Асен Василев към този момент предизвести, че може да има трета вълна през есента и да се наложи ново отчасти затваряне на стопанската система. Това допуска и нови ограничения за поддръжка на бизнеса и проверка на бюджета, която служебното държавно управление към този момент разгласи, че има намерение да приготви и да предложи на идващият постоянно определен кабинет.

Към средата на годината консолидираните разноски са с 24.3% над сумата от януари-юни 2020 година Трябва обаче да се означи, че по това време предходната година не бяха тръгнали ограниченията в поддръжка на бизнеса и семействата и разноските на държавното управление бяха минимизирани. Друг фактор са увеличените разноски за личен състав в администрацията, както и на по-високата минимална пенсия в действие от началото на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР