Държавните бензиностанции ще са еталон за останалите търговци на горива,

...
Държавните бензиностанции ще са еталон за останалите търговци на горива,
Коментари Харесай

Защо държавата влиза в петролния бизнес?

Държавните бензиностанции ще са пример за останалите търговци на горива, сподели Емил Караниколов
Държавните бензиностанции ще са пример за останалите търговци на горива. Това е задачата, която си слага страната с концепцията за Петролната компания и разкриването на държавни бензиностанции. Идеята е да не се получава обстановка като през март тази година, когато цената на петрола се срина, а у нас горивата започнаха да падат след 14 дни, съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов в изявление за Българска национална телевизия.

Разбира се има фактори, които въздействат върху рухването на цените. Например съществуване на горива в хранилища, които са били закупени на по-висока цена, сподели той. Караниколов разкри, че основаването на държавни бензиностанции е концепция от повече от година и половина и по нея се работило до момента. Поводът беше, че след инспекциите в бранша от Комисията за защита на конкуренцията стана ясно, че главния проблем е неналичието на задоволително размер в данъчните хранилища. Това е по този начин, защото при закупуване на гориво от Гърция да вземем за пример, в случай че няма къде да се съхранява и се пусне непосредствено в комерсиалната мрежа би трябвало да се платят налози и акцизи за него, само че в случай че търговецът разполага с данъчен склад може да го сложи там и откакто осъществя несъмнено количество да заплати акциза и налога.

Караниколов разяснява още, че е осведомен с антимонополното законодатество и съобщи, че доказването на картел в даден бизнес е извънредно мъчно.

Основната концепция на основаването на държавно дружество е да бъдат трансферирани два обекта, които са били данъчни хранилища от държавния запас към новото дружество. Също по този начин държавната компания ще бъде участник в пазара, както всички други търговци и ще бъде следена от Комисията за защита на конкуренцията.

На въпрос дали това не е лява концепция, Караниколов съобщи, че  в целия свят поради пандемията ще се появяват такива оферти, в които страната ще би трябвало да влиза в бизнеса.

Икономическият министър съобщи още, че предстоят срещи с Българската петролна и газова асоциация, които да дадат рекомендации по отношение на мястото и вида на бензиностанциите, които следва да бъдат построени от страната. Той разяснява още, че  новите данъчни хранилища, които ще са следени от държавното дружество ще доведат и нови играчи на пазара, което ще увеличи конкуренцията.

Икономическият министър разяснява и тематиката за понижаване на Данък добавена стойност за рестонанти, хотели и книги от 20 на 9%. Подкрепям позицията на министъра на финансите да е срещу такова понижение, защото той би трябвало да пази бюджета и запаса на страната. Като стопански министър обаче считам, че тази мярка е добра, с цел да се усъвършенства ликвидността на бранша, защото по време на пандемията той беше напълно затворен. В същото време и ресторантьорите поеха ангажимент, а точно за изсветляване на бранша и повишение на приходите на работещите от 610 на 800 лв. минимално хонорари. Причината е, че към 15 % от тези бизнеси банкрутираха поради ограничаващите ограничения. Караниколов съобщи, че цени в заведенията няма да падат, а задачата е приходите им да се усилят, с цел да могат да стъпят на краката си.

На въпрос по какъв начин ще е това лято по морето Караниколов съобщи, че приканва всички да изберат България за отмора, само че и бизнесът би трябвало да се постарае повече, с цел да притегли българите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР