Държавните банки в Турция продадоха около 5 милиарда долара през

...
Държавните банки в Турция продадоха около 5 милиарда долара през
Коментари Харесай

Турските държавни банки продадоха $5 млрд. за седмица, за да осигурят стабилност на пазара

Държавните банки в Турция продадоха към 5 милиарда $ през последните шест дни, с цел да обезпечат непоклатимост на финансовите пазари и да поддържат турската лира, която загуби съвсем 5% по отношение на щатския $ за седмица. Това заяви вестник Sözcü, който се позовава на свои източници. 

След четири месеца относителна непоклатимост, през май националната валута стартира внезапно да поевтинява на фона на публикуването на инфлационната статистика за април. По публични данни тя доближава 70%, а по неофициални се приближава до 160%. От началото на годината, съгласно Sözcü, турската лира е поевтиняла с 13%. 

Миналия понеделник курсът падна под символичния предел от 15 лири за 1 $ и продължава да спада за четвърти следващ ден. До обяд в четвъртък на Истанбулската фондова борса един $ струваше 15,4 лири, предава. 

Очаква се турският министър на финансите и финансите Нуреддин Небати да разиска обстановката на пазара с финансисти и представители на бизнеса през днешния ден. Анализаторите обаче считат, че лирата ще продължи да се намалява заради възходящата инфлация и нежеланието на Централната банка да преразгледа сконтовия %, който е на 14% от края на предходната година. Турските управляващи чакат, че " новата икономическа политика ", която те организират от края на предходната година, с акцент върху дедоларизацията, ще стартира да дава съответни резултати от май. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР