Държавни органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до

...
Държавни органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до
Коментари Харесай

ПП-ДБ предлага законопроект за ограничаване на достъпа до интернет страници или адреси

Държавни органи да могат да постановат ограничение на достъпа до интернет страници или интернет адреси. Това плануват промени в Закона за електронните известия, квалифициран от депутати от ПП-ДБ, оповестява БНР. 

Целта е битка с дезинформацията в онлайн пространството. 

С промените се вкарват пълномощия на Комисията за контролиране на известията (КРС) и на министъра на електронното ръководство по установяване и привеждане в деяние на политиката за ограничение на систематични опасности. 

Предлага се актовете за налагани ограничавания да бъдат оповестени на интернет страницата на наказващия орган. Ако в тридневен период от публикуването лицето не прекрати нарушаването, наказващият орган подава искане до ръководителя на Софийския областен съд да за прекъсване на достъпа до тези интернет страници или адреси. Съдът би трябвало да се произнесе до 72 часа от постъпването на желае. 

В претекстовете към законопроекта е записано, че с препоръчаните промени се вземат решение разнообразни проблеми – от така наречен тролски ферми, които координират неавтентично държание в обществените мрежи до разпространяване на заблуждаващи реклами за хранителни добавки посредством нерегламентирано потребление на имена и лица на известни персони. 

Законопроектът е оповестен за авансово публично разискване със заинтригуваните страни. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР