Държавната церемония по погребението на героя в борбата срещу апартейда

...
Държавната церемония по погребението на героя в борбата срещу апартейда
Коментари Харесай

Погребаха епископ Дезмънд Туту с държавна церемония в Южна Африка

Държавната гала по погребението на героя в битката против апартейда в Република Южна Африка архиепископ Дезмънд Туту се организира в първия ден на 2022 година в катедралата " Сейнт Джордж " в Кейптаун, където той години наред проповядваше срещу расовата неправда, съобщи „ Ройтерс “.

Президентът Сирил Рамапоса произнесе главното надгробно слово за Туту, който беше почетен с Нобеловата премия за мир през 1984 година в самопризнание за неговата ненасилствена опозиция против ръководството на бялото малцинство в Южна Африка. След гибелта му предходната неделя на възраст 90 години от целия свят в Кейптаун започнаха да идват послания на респект.
Снимка: Ройтерс
„ Нашият починал татко бе кръстоносец в битката за независимост, правдивост, тъждество и мир освен в родната му Южна Африка, само че и в целия свят ", сподели президентът Рамапоса.

Вдовицата на Туту Номализо Лия, известна като " Мама Лия ", наблюдава церемонията, седнала в инвалидна количка, загърната в виолетов шал - цвета на свещеническите одежди на брачна половинка й.
Снимка: Ройтерс
Рамапоса носеше вратовръзка в същия цвят.

„ Нисък на растеж, той беше исполин измежду нас в морално и духовно отношение ", сподели пенсионираният свещеник Майкъл Нътал, който в продължение на дълги години служи като заместител на Туту.
Снимка: Ройтерс
Плакати, изобразяващи Туту в натурален растеж и със подписани ръце, бяха сложени отвън катедралата, където броят на събралите се да отдадат респект беше стеснен според ограниченията против COVID-19.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР