Държавната ТЕЦ „Марица – Изток 2“ гарантира стабилността и независимостта

...
Държавната ТЕЦ „Марица – Изток 2“ гарантира стабилността и независимостта
Коментари Харесай

Служебното правителство с авариен план как „Марица – Изток 2“ да продължи да работи

Държавната Топлоелектрическа централа „ Марица – Изток 2 “ подсигурява стабилността и независимостта на българската енергетика, само че поради политическо безучастие през годините е в обстановка, в която може да спре след броени седмици поради европейските екологични условия. Това разясниха президентът Румен Радев и представители на синдикатите. Държавният глава анонсира вид, при който да се избегне затваряне на теца през лятото.

Растящата цена на въглеродните квоти прави силата от централата все по-скъпа, което я прави нетрактивна на свободния пазар и проблем за потребителите на контролирания. Президентът уточни, че е очаквал „ по-голяма борбеност и интензивност “ от предходното държавно управление – изключително към Съвета през декември, когато водачите на страните от Европейски Съюз внезапно са завишили упоритостите за декарбонизация на Европейски Съюз без никакви ограничения за отбрана на България.

Той означи, че на Европейския съвет в края на май на процедура е блокирал решение на съюза, което в началото е било в извънреден ущърб за нашата страна, само че това е единствено краткотрайна мярка след „ замитане на проблемите години наред “ – а развитите страни ще продължат да оферират все по-строги условия за работа на неекологичните производства.



„ Проведох диалог с министъра на енергетиката – той ще предложи краткосрочно решение, тъй че ТЕЦ2 да продължи да работи след 1 юли. Това си има друга цена – знаете каква е цената на обществената търпимост на това решение “, разяснява Радев, който изнесе и данни за растящи през годините разноски за външни компании и такива по перо „ Други “ на фона на поддържането на футболни тимове.

Спасителният проект е привързан с 1 млн. мегаватчаса на контролирания пазар за регулаторния интервал. Пламен Димитров от КНСБ означи, че това е извънредно незадоволително: „ Означава ТЕЦ2 да работи на половин блок и насочва въпроса какво се случва с целия комплекс (…) Означава 3 пъти по-малко въглища да се вземат от мините – това значи безусловно идващите няколко месеца един рудник да си отиде “.

Той акцентира, че сегашната обстановка е плод на „ несвършена работа в годините обратно “: „ Опитвали сме да предлагаме разнообразни разновидности на консултантите на Европейска комисия на всички екипи на властта. Друг въпрос е кой какво е приключил – явно нямаме с какво да се похвалим, откакто сме на това състояние и след няколко седмици ТЕЦ2 е застрашен да спре “.

Според него действителен пазар на въглеродни излъчвания няма и сега цените са спекулативни. Колегата му Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа “ добави: „ ТЕЦ2 не работи на загуба, ТЕЦ2 купува пържен вятър, няма по какъв начин това да способства за техническите и финансовите резултати на ТЕЦ2 “. По думите му всяко преструктуриране на енергетиката крие риск от слагане на нашата страна в подвластно състояние – от импорт на съоръжение да вземем за пример за ВЕИ или от доставки на ток.

В комплекса са ангажирани директно или индиректно над 100 000 души. Синдикалистите приканиха при търсенето на разновидности за заетостта им да не се прави компромис със отбраната на правата им. „ Имахме диалози с Томислав Дончев – за какво не насочват вложители там и той ми сподели следното: „ Те ми дадоха отговор, че издръжката на един служащ била 3000 лева и това не се харесвало на вложителите “ – което идва да покаже какви стопански авантюристи идват в България “, описа Манолов.

Представителите на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаеха мощен държавен ангажимент, като означиха, че финансов запас за прехода може да се откри. „ Пари има, няма визия и увереност какво да се направи “, разяснява на собствен ред Радев. Той беше безапелационен: „ Хората желаят изясненост, отмереност, промяна и обезпечаване на работни места “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР