Държавната такса по гражданските дела ще бъде 15% по-ниска, ако

...
Държавната такса по гражданските дела ще бъде 15% по-ниска, ако
Коментари Харесай

Електронното правосъдие се рекламира с по-ниски съдебни такси

Държавната такса по гражданските каузи ще бъде 15% по-ниска, в случай че исковата молба е подадена посредством портала за електронно правораздаване (ЕПЕП). Връчването на книжата на юристите, нотариуси, правосъдни реализатори, страната и общините ще се случва единствено по електронен път. Towa планува планът за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), оповестен от Министерството на правораздаването.

Държавните такси по гражданските каузи в общия случай са 4% от интереса по делото. Например, в случай че искът е за 100 000 лв., ищецът дължи 4000 лв.. При електронно подаване на желае държавната такса ще намалее с 600 лв., което е забележителна отстъпка. Няма да има и обвързване за показване на документ за импортирани държавни такси пред съда.

За да се случи промяната, законът планува всички юристи да се записват в Единния портал за електронното правораздаване до шест месеца след влизането в действие на закона и в системата за електронно връчване на правосъдни бумаги.

Идеята на управляващите е цялата правосъдна система да премине към цифрова замяна на документи. Съдебни бумаги ще се връчват по електронен път на нотариусите, частните правосъдни реализатори, банки, колекторски компании, застрахователи, компаниите за комунални услуги, мобилните оператори и други Електронно ще се връчват книжата на институциите от централната и локалната власт.

За жителите се резервира общото правилото, че известието се връчва на адреса, който е посочен по делото. Но има и изключения. Ако жител имат адрес в Единния портал за електронно правораздаване или е показал електронната си поща пред съда, известията ще се изпращат първо по мейла и едвам по-късно на хартия с призовкар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР