Държавната руска Росатом“ и турското ще изгражда втора атомна електроцентрала

...
Държавната руска Росатом“ и турското ще изгражда втора атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Росатом ще строи нова атомна електроцентрала на брега на Черно море

Държавната съветска „ Росатом “ и турското ще построява втора атомна електроцентрала в Турция. Енергийната компанията и турското министерство са в развой на договаряния по въпроса. Това декларира шефът на „ Росатом “ Алексей Лихачов съгласно съветски медии.

По думите му турските управляващи са взели " политическо решение " да построят втора атомна електроцентрала (след АЕЦ " Аккую " ). Според ръководителя на държавната корпорация решението за разпределение на обекта е взето от президента на Турция.

" Росатом " ще строи атомен енергиен комплекс за произвеждане на водород

Каква ще е цената на водорода?

“Най-вероятно това ще бъде обект, наименуван Синоп – не в Средиземно море, а на Черно море “, съобщи ръководителят на компанията. Той означи, че Росатом може да взе участие и в търга за построяването на трета атомна електроцентрала в Турция.

Миналата година Лихачов разгласи, че " Росатом " ще насочи приходите от продажбата на сила в Турция за построяването на втора атомна електроцентрала. Първият енергоблок на АЕЦ " Аккую ", издигнат от " Росатом ", получи позволение за въвеждане в употреба през декември предходната година. Очаква се енергоблокът да проработи през 2024 година Централата би трябвало да влезе в режим на комерсиална употреба през 2025 година

Предполага се, че новата централа ще бъде еквивалентна на АЕЦ „ Аккую “, т.е. ще работи на четири енергоблока по 1,2 GW всеки. От няколко години Турция разисква с Русия втора атомна електроцентрала в Синоп. Площадката в Синоп към този момент е отчасти готова за създаване на нуклеарно оборудване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР