Държавната НЕК вече не трябва да изкупува електроенергията, произведена от

...
Държавната НЕК вече не трябва да изкупува електроенергията, произведена от
Коментари Харесай

Петкова: Първоначалната инвестиция на КонтурГлобал е възстановена, започваме преговори за прекратяване на дългосрочния договор


Държавната НЕК към този момент не би трябвало да изкупува електрическата енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “, защото това би представлявало непозволена държавна помощ. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „ Плюс-Минус. Коментарът след новините” на NOVA във връзка на признатото на правитественото съвещание в сряда протоколно решение, с което дава мандат на заместител министър-председателя Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да водят договаряния с „ Контур Глобал “ за преустановяване на контракта за изкупуване на електрическа сила.

Министър Петкова напомни, че още преди годиниКомисията за енергийно и водно контролиране е подала тъжба в Европейската комисия, в която показва, че договорите за изкупуване на електрическа сила от двете американски Топлоелектрическа централа съставлява несъвместима държавна помощ. Във връзка с това Европейска комисия е дала рекомендации да се направи оценка на направените вложения в двете централи и в случай че тези вложения са изплатени с една допустима норма на възвращаемост, договорите би трябвало да бъдат прекъснати, изясни Петкова. В тази връзка е бил нает огромен интернационален съветник, с цел да направи оценка на вложените вложения и възвращаемостта на американските Топлоелектрическа централа, който към този момент е завършил работата си.

Оценката на консултанта недвусмислено е посочила, че „ първичната инвестиция от страна на „ КонтурГлобал Марица Изток 3” е възобновена, съобщи енергийният министър. При този обстановка изкупуването на електрическата енергия от Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ би трябвало да бъде преустановен, с цел да не се стига ди погашение на наказания за непозволена държавна помощ. При състояние, че инвестицията е изплатена напълно със съответната норма на възвращаемост при прекратяването на контракта държавната НЕК не дължи обезщетения на ТЕЦ-а, няма да се ползва и схемата за доплащане на разликата сред контрактуваната и пазарната цена при излизането му на свободния пазар, изясни Теменужка Петкова. Тя добави, че въпреки всичко има други пазарни благоприятни условия за конпенсиране, каквато е търговията на потенциали, прилагана в доста страни в Европейски Съюз.

Министър Петкова категорично акцентира, че прекратяването на контракта може да стане единствено след договаряния сред КонтурГлобал и оторизираните да водят представители на кабинета. При тези договаряния би трябвало да се стигне до компромисен вид, при който да бъдат предпазени ползите както на българската държавна компания и данъкоплатците, по този начин и тези на американския вложител.

След прекратяването на контракта, сметките на потребителите ще намалеят, счита Теменужка Петкова. „ Безспорно за всички консуматори на електрическата сила е ясно, че към цената на енергийната съставния елемент има една добавка, която се споделя „ Задължение към обществото”. В рамките на добавката се включват всички разноски, които обществото би трябвало да заплати. В тях влизат разноските, които прави страната за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ, разноските във връзка с двата дълготрайни контракта с двете централи. Отпадайки, сметката на потребителите ще намалее”, изясни министърът на енергетиката.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР