Държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора за изграждането на двете нови

...
Държавната компания "Булгартрансгаз" подписа договора за изграждането на двете нови
Коментари Харесай

Главболгарстрой ще изгради компресорни станции на Турски поток за 350 млн. лева

Държавната компания "Булгартрансгаз " подписа контракта за построяването на двете нови компресорни станции от газопровода "Балкански поток " - "Нова Провадия "и "Расово ". Всъщност става дума за разклонението на "Турски поток " през България макар опитите на управниците да наложат новото название.

Изпълнител на строителните действия е консорциумът "Ферощал Балкангаз ". Той е формиран от българския строителен колос "Главболгарстрой " АД, дъщерното му сдружение "Главболгарстрой интернешънъл " АД и немската "Ферощал индустрианлаген ГмбХ ", която има едвам 10-процентов дял в обединяването. Те завоюваха публичната поръчка през август 2019 година, като цената на подписания контракт е 350.8 млн. евро без Данък добавена стойност.

"Използвам случая да поздравя сътрудниците от "Булгартрансгаз " и сътрудниците от консорциума за това, че станахме очевидци на едно събитие, което ни доближава към реализацията на енергийната тактика на България до края на 2020 гoдина... Изграждането на компресорните станции "Нова Провадия " и "Расово " е гаранция за следващия сполучлив план за България ", съобщи на днешното събитие енергийният министър Теменужка Петкова.

Експертите чакаха сходна развръзка, защото в границите на търга "Ферощал Балкангаз " имаше един единствен съперник - обединяване на дребната компания за климатични системи "Климатроник " с сътрудници от Украйна и Беларус. Освен всичко вторият консорциум предложи над 369 млн. лева, с цел да извърши дейностите, което бе над бюджета на процедурата.

Важна детайлност при тази социална поръчка е, че "Булгартрансгаз " ще обезпечи единствено предплатените заплащания, до момента в който главната част от финансирането ще е ангажимент на изпълнителя. Едва след въвеждането на компресорите в употреба и приемането на първите доходи от пренос на природен газ държавната компания ще стартира да изплаща инвестицията. Според контракта това би трябвало да стане в границите на 24 месеца.

Преди близо месец страната подписа и договора за построяването на самия газопровода от българо-турската до българо-сръбската граница. Това става дни откакто Върховният административен съд в профил пречката пред процедурата на стойност 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност. Тази опция се откри, защото компанията "Комплишмънт Дивелъпмънт " отдръпна жалбата си против в началото определения саудитски консорциум "Аркад " – ГРРБ.

474-километровото трасе на "Турски поток " би трябвало да бъде приключено за 615 календарни дни от датата на сключването на контракта.В рамките на първите 250 дни би трябвало да бъде построена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 километра.

Разширението в композиция със съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз ", би трябвало да обезпечи частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има подписани контракти с съветската "Газпром " и швейцарската МЕТ.

Правителството се придържа към позицията, че при закъснение на строителството страната няма да заплаща неустойки по двата договора за транспорт на синьо гориво. Те би трябвало да стартират от 1 януари 2020 година.

Газопроводът ще премине през 11 области, през които "Булгартрансгаз " е учредил сервитут за построяването му. Неизяснен обаче остава въпросът дали държавният оператор е подготвен с оценките, по които би трябвало да се изплатят компенсации на притежателите на аграрни земи, които ще бъдат наранени по време на строителството на газопровода.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР