Държавната компания Булгаргаз стана жертва на икономически шпионаж заради който

...
Държавната компания Булгаргаз стана жертва на икономически шпионаж заради който
Коментари Харесай

Държавната Булгаргаз е станала жертва на икономически шпио...

Държавната компания " Булгаргаз " стана жертва на стопански шпионаж поради който е заплашен договорът за доставка на азерски газ у нас. От сдружението са сезирали ДАНС поради теч на информация.

Самата " Булгаргаз " пък е получила сигнал за теча от интернационалната компания, която ръководи находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. Оттам са поискали пояснения за изнесени данни по контракта с българското сдружение.

България трябваше да получава до 1 милиарда куб метра азерски газ от 2019 година Към момента това е невероятно, тъй като не е подготвена българо-гръцката газова връзка сред Стара Загора и Комотини. Международният консорциум снабдител обаче се е съгласил на отстъпки.

" Въпреки че няма тръба, направихме всичко допустимо, спасихме контракта. Ние оценяваме тяхното благоволение към " Булгаргаз " и доставят на различен газопровод, който отстои на 300 км от този ", съобщи Николай Павлов, изпълнителен шеф на " Булгаргаз ", съобщи Николай Павлов, изпълнителен шеф на " Булгаргаз "
Така азерски газ въпреки и в по-малки количества идва по в този момент съществуващата връзка сред Кулата и Сидорокастро. Това обаче е на път да се провали, тъй като от интернационалния консорциум снабдител са сезирали " Булгаргаз ", че са изтекли детайлности за контракта в общественото пространство.

" Девет години договорът се съхранява в деловодството и до момента в никакъв случай не е излизала такава информация ", сподели Николай Павлов.
Достъп до тази информация имали единствено оторизирани лица, само че в това време част от нея е пращана по институции и от " Булгаргаз " подозират, че точно оттова е станал течът.

" Не можем да създадем различен извод, като се изключи че информацията, която е достигнала до Блогърите и до тези, които са я популяризирали, е непозволено предоставена ", съобщи Николай Павлов.
Една от организациите, разгласила данни за азерския газ у нас, е Българската газова асоциация. Оттам са коментирали проблема за Българска национална телевизия в писмен тип.

" Ние не сме сюрпризирани от опитите на изпълнителния шеф на Булгаргаз ЕАД да търси отговорни за дейности и безучастие от негова страна, довели до ескалация на цената на природния газ.

Когато са налице обстоятелства за незаконно увреждане на публичния интерес, българите би трябвало и ще узнаят истината, а отговорността би трябвало да я понесат виновните.

Освен това в деня на внасяне на писмото ни, сме уведомили ДАНС доста преди самодейността на " Булгаргаз ".
Уточниха, че преписка за газовата връзка са водили с Министерството на енергетиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР