Държавната комисия по хазарта се събира в срада, за да

...
Държавната комисия по хазарта се събира в срада, за да
Коментари Харесай

Комисията по хазарта отнема лиценза на Еврофутбол

Държавната комисия по хазарта се събира в срада, с цел да разиска отнемането на двата лиценза за образуване на хазартни игри на "Еврофутбол ".

Основен съучастник в компанията е обвиненият предприемач Васил Божков, само че любопитното е, че негови сътрудници са братя Найденови, които стоят зад сигналите, довели до повдигането на обвинявания против хазартния необут.

Това се случва единствено няколко седмици, след наложените актове за неплатени такси към страната на редица сдружения от хазарния бизнес на Божков, измежду които "Национална
лотария " АД, "Евробет " ООД, "Еврофутбол " ООД и "Ню Геймс " АД. Последваха запори върху сметките на хазарните компании, а в последните дни най-малко две от тях са желаеха да бъдат оповестени в неплатежоспособност.

От "Еврофутбол " разгласиха следното отворено писмо:

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, БУКМЕЙКЪРИ И ПАРТНЬОРИ НА „ ЕВРОФУТБОЛ “,
След близо 27 години битие ще бъде наложително погубен първият лицензиран частен
хазартен оператор в България… Отново българско дружество ще бъде принудително фалирано от ръководещите, а хиляди хора ще бъдат безработни напълно скоро.

В изискванията на изключително състояние, подбудено от световната пандемия във връзка Коронавируса (COVID-19), на следващия ден, на 25.03.2020 година, ще се организира съвещание на Държавната комисия по
хазарта с единствена точка в дневния ред по лишаване на двата лиценза за образуване на хазартни игри на „ ЕВРОФУТБОЛ “ ООД.

Какво значи отнемането на лицензите на „ ЕВРОФУТБОЛ “ ООД?
1. Ще бъдат унищожени източниците на приходи на близо 800 директни търговски сътрудници /букмейкърски пунктове/ на „ ЕВРОФУТБОЛ “, които се стопанисват от независими юридически лица в цялата страна и са дребен фамилен бизнес;
2. Над 2300 физически лица, директно свързани с организирането и провеждането на игрите на „ ЕВРОФУТБОЛ “, принудително ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни;
3. Повече от 100 търговски сътрудници на „ ЕВРОФУТБОЛ “ ще изгубят източник на приходи;
4. Българският държавен бюджет ще бъде лишен от милиони левове ежемесечни доходи, които другояче биха били употребявани в интерес на обществото ни.
Защо страната ще отнеме лицензите на „ ЕВРОФУТБОЛ “ на 25.03.2020 година?

Всичко стартира на 14.02.2020 година, когато в късния петъчен следобяд представителите на държавния орган Държавна комисия по
хазарта ни връчиха Акт за определяне на обществени държавни вземания (АУПДВ) за хипотетични дължими от сдружението ни обществени вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лв..
Искаме да отбележим, че „ Еврофутбол “ ООД съществува от близо 30 години и постоянно е заплащало дължимите държавни такси в сходство със Закона за
хазарта, утвърдените от Министъра на финансите непосредствено и от Държавната комисия по хазарта категорично правила.

След това, на 21.02.2020 година, бяха блокирани всички наши сметки и по този начин ни бе попречено да фукционираме обикновено. Въпреки зародилите трудности, ние продължихме да работим и да изплащаме облаги на клиентите си.
След 13.03.2020 година последваха гласни и писмени закани и наставления от представители на институциите да затворим неотложно букмейкърските ни пунктове под претекст за Извънредното състояние в Република България с оглед справяне с ковид COVID-19.

До тук добре, само че парадоксалното при обстановката с Коронавируса е, че да вземем за пример тото-пунктовете на „ Българския състезателен тотализатор “, който е държавно дружество, работят и сега като че ли ограниченията за справяне с пандемията не важат за тях. Тъжното е, че профилът на клиентите на Тотото е най-вече от рисковите групи възрастно население, за които има директна заплаха от заразяване с Коронавирус.
Правилно ли е отнемането на лицензите на „ ЕВРОФУТБОЛ “ и КОЙ печели от това?

За да защитим интереса и името на българския бизнес, „ ЕВРОФУТБОЛ “ предприе всички нужни и вероятни ограничения по административен и правосъден ред, по българското и европейското законодателство, само че ръководещите използваха целия наказателен уред на страната против екипа ни и юристите, ангажирани по проблема.

Срещу „ ЕВРОФУТБОЛ “ се случваха и не престават да се случват систематични незаконосъобразни дейности от страна на Държавната комисия по
хазарта и други институции, само че за всичко това до този миг сдружението ни беше запазило цялостно медийно безмълвие, както ни бе „ предложено “ от представители на държавния уред. Вече няма смисъл да си мълчим.

От началото на 2020 година интензивно се води борба за това българският бизнес във връзка с спортните
залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, най-вече задгранични и онлайн, които, съгласно в този момент настоящата законова уредба, нямат право да реализират наземна хазартна активност. Десетки хиляди жители, ангажирани с фирмите, бяха лишени от прехраната си, а страната се лиши от стотици милиони доходи годишно.

Умишлената хватка от ДКХ към „ Еврофутбол “ на следващия ден, на 25.03.2020 година ще реализира своята цел – закриването на едно работещо българско комерсиално сдружение, което за близо 30-годишната си история бе известно със своята уместност и към страната, и към клиентите, и към сътрудниците си! За последните години „ Еврофутбол “ внесе стотици милиони левове в държавната хазна и обезпечи хиляди работни места.
За тези, които не ни попитаха, а и за необятната публика, за която думата „
хазарт “ е мръсна дума, ще кажем, че „ Еврофутбол “ изплащаше близо 3 милиона лв. на месец към дребния и междинния бизнес в лицето на букмейкърите, които осигуряваха работа на над 2300 българи. Те от своя страна плащаха налозите и осигуровките си в България, а не в Малта или в някоя офшорна зона да вземем за пример. И това бе всеки месец!

Ние, екипът на „ ЕВРОФУТБОЛ “ желаеме да зададем няколко въпроса на ръководещите:
1. Някой от Вас замисли ли се, че с тези си дейности непозволено потъпквате правата на чиновници на компанията, клиенти,
букмейкъри, които са независими юридически лица, снабдители и контрагенти? Това в действителност са български жители и по този начин нарушавате правата на личните си гласоподаватели и данъкоплатци!
2. Замисляли ли сте се, че тези българи ще останат безработни и хиляди фамилии ще претърпяват още по-трудно?
3. Помислихте ли, че тези хора към този момент ще са спомагателна грижа за страната посредством погашение на компенсации и помощи за останалите без работа съкратени служащи и чиновници от бранша?
4. Разбирате ли, че към държавния бюджет към този момент няма да постъпват никакви доходи от наземни спортни
залози – нито посредством такси, нито посредством директни или косвени налози, тъй като на следващия ден, на 25 март ще закриете „ ЕВРОФУТБОЛ “?
5. Защо не се преценявате с ясно откритите правила за правда, равнопоставеност и правна сигурност в Европейския съюз, на който България е страна членка и е длъжна да ги съблюдава – тъй като изказванията, че „ ЕВРОФУТБОЛ “ има обществени отговорности не са потвърдени нито по съображение, нито по мярка в съда?
6. Защо толерирате задгранични
хазартни оператори и им осигурявате законодателен чадър посредством заплащането на по-малки налози и такси? Защо освобождавате задграничните корпорации от налог по ЗКПО? Съзнавате ли, че такова данъчно облагане нарушава правилото за равнопоставеност и е противоконституционно? Защо унищожавате принудително българският бизнес, който задържа парите от хазарта в България, а не ги изкарва зад граница!
7. Свързана ли е системата на „ Еврофутбол” непосредствено с Национална агенция за приходите и ДКХ? Председателите на комисията по
хазарта управлявали ли са Национална агенция за приходите и КФН?
8. Министърът на финансите не е ли знаел по какъв начин се образуват приходите в бюджета от фирмите, които са измежду най-големите данъкоплатци в страната?
9. Някой от властимащите пресметнал ли е какви ще са загубите в дълготраен проект за бюджета и показал ли ги е на обществото?
10. Кой ще завоюва от този обир?

И защото отговор на тези въпроси няма да получим или най-малко не такива, които дават отговор на истината, стана, както и предполагахме – непозволените дейности на ДКХ стигнаха до там, че на 25.03.2020 година ще ни бъдат отнети посредством властови произвол лицензите, което на процедура ще спре съществуването ни!

Парадоксът в този случай е, че отнемането на лицензите на „ ЕВРОФУТБОЛ “ в действителност пречи на сдружението ни да изплати каквито и да било отговорности към страната (дори и хипотетично такива да съществуваха).
Управляващите не се интересуват от държавния бюджет, нито от спазването на законността в страната ни, а само целят насилственото закриване на „ ЕВРОФУТБОЛ “ и още по- всеобща безработица, удовлетворяваща нечии ползи. Над 500 милиона импортирани такси не могат да бъдат преобразени в 700 милиона невнесени, единствено с цел да обезпечат оправдание за присвояване и заличаване на бизнес.

Поради всичко, казано нагоре, разбирате за какво на следващия ден – 25.03.2020 година букмейкърските пунктове на „ Еврофутбол” няма да отворят! Въпреки това, ние желаеме да изплатим неполучените облаги на клиентите ни в размер на близо 420 000 лв., само че това зависи от страната, която би трябвало да ни разреши да го създадем!
„ Еврофутбол” е компания на повече от четвърт век, надживявала политически и стопански рецесии.
Уважаеми другари, това не е довиждане, това е сбогом – до идващия кръг!
„ Еврофутбол “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР