Държавната фирма Автомагистрали“ ЕАД има 7 действащи договора с Агенция

...
Държавната фирма Автомагистрали“ ЕАД има 7 действащи договора с Агенция
Коментари Харесай

Между 10 и 16 млн. лв. струва километър нова магистрала, построена от държавната фирма


Държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД има 7 настоящи контракта с Агенция „ Пътна инфраструктура “, които са подписани след извършени процедури за възлагане на публични поръчки или на съображение член 14, алинея 1, т. 6 от Закона за публичните поръчки. Сред тях са контракти те за доизграждане на автомагистрала „ Хемус “ и рационализация на сектора от Макреш до Монтана от пътя „ Видин –Ботевград “. Дружеството извършва също  поддръжката на сектори от автомагистралите „ Хемус “, „ Тракия “ и „ Струма “.

„ Автомагистрали “ има и контракт за подсилване на обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от геодинамични процеси и феномени. Това оповестява министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос.

 Всички предоставени на  „ Автомагистрали “ ЕАД обекти са на друг стадий на осъществяване, което дава опция за положително обмисляне и за срочно и качествено осъществяване на дейностите.

Средната цена за създаване на километър път по предоставените планове варира от 10 058 539,49 лева с Данък добавена стойност до 16 460 717,70 лева с Данък добавена стойност. От отговора излиза наяве, че това се дължи на типа и сложността на обектите. „ Проектите/обектите, които са предмет на контракт сред АПИ и компания реализатор за поддържане, ремонт или строителство , се разпореждат за осъществяване след съществуването на утвърдена техническа документи, направена въз основа на типовете действия за възстановяване на експлоатационните качества на съответната инфраструктура или нейното създаване, която може да бъде автомагистрален сектор, първокласна, второкласна или третокласна права, мостово оборудване, тунелна тръба, свлачище и така нататък “, се споделя в отговора на министър Аврамова. И се прибавя, че за установяване на типовете действия се прави авансово проучване, проучвателно-проектантски работи, а при строителство то на огромни инфраструктурни планове – изработването и на абстрактен план, като задачата е да се реализира явен финансов и времеви план за реализация на обекта, който с изключение на линейна инфраструктура, може да включва и редица инженерни мрежи, както и други механически особености. И според от всички тези фактори се дефинира междинната стойност на километър път за създаване, ремонт или поддръжка.

Към момента за застраховане на процеса по планиране и строителство „ Автомагистрали “ ЕАД има подписани 405 контракта с сътрудници - контрагенти и 60  контракта с клиенти за доставка на материали и наем на машинизация, които са с друг период на деяние. Сключените контракти имат характера на рамкови съглашения. Основните отговорности на страните по тях са свързани с поддържане на съответни наличия строителна техника и машинизация и обезпечаване на благоприятни условия за доставка на нужните материали съгласно прогнозните потребности на сдружението за избран интервал от време, при избрани в контракти те условия и единични цени, което е процедура в строителния отрасъл.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ подписва обособени контракти за авторски контрол, строителен контрол и археология по реда на Закона за публичните поръчки. Що се отнася до възлаганите външни услуги от „ Автомагистрали “ ЕАД, то за тях се подписват контракти след осъществяване на  процедури, съобразени с използваното законодателство в региона. В хода на процедурите се изпращат предложения за присъединяване до забележителен брой водещи компании в региона на строителство то, като до присъединяване в процедурите са позволени всички, декларирали предпочитание и показали в период оферта. Участниците са оценени по авансово направена и оповестена методика за оценка за всеки съответен случай. Същата съставлява комплексната оценка на показаните предложения и се пресмята по избрани индикатори, конкретизирани съгласно предмета на осъществяване на предоставената външна услуга.

В умозаключение се отбелязва, че  „ Автомагистрали “ ЕАД е комерсиално сдружение със 100% присъединяване на страната в капитала. Екипът сполучливо се оправя с дейностите по обмисляне, планиране и създаване както на нови пътни сектори, по този начин и с поддръжката и ремонта на съществуващите, приключва отговорът на министър Аврамова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР