Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомня, че

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомня, че
Коментари Харесай

До края на годината: Под всеки асансьор трябва да бъде монтиран предпазен щит

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) припомня, че до 31 декември тази година към всеки асансьор в България би трябвало да има инсталиран щит под кабината.
След приключването на посочения период ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата употреба и да уведомят съответния районен отдел на Главна дирекция „ Инспекция за държавен механически контрол “.
Промените в текста на Наредба за безвредната употреба и техническия контрол на асансьори, касаещи монтирането на защитен щит под кабината са въведени през 2014 година след разискване с всички заинтригувани страни. Въвеждането на защитните щитове е част от 10 ограничения за повишение на сигурността, според европейските стандарти, признати и в България.
Ето и какви са условията на БДС ЕN 81-20
– 5.4.5. Предпазен щит;
– 5.4.5.1.Под всеки предел на кабината би трябвало да има защитен щит по цялата ширина на разположената пред нея шахтна врата. Вертикалната му част би трябвало да е удължена надолу посредством скосяване, чийто ъгъл по отношение на хоризонталата би трябвало да е минимум 60 °. Проекцията на това скосяване върху хоризонталната низина не би трябвало да е по-малко от 20 mm;
– Издатините откъм лицевата страна на защитния щит, такива като закрепения не би трябвало да са по-големи от 5 mm. Издатините, по-големи от 2 mm, би трябвало да са скосени минимум на 75 ° по отношение на хоризонталата;
– 5.4.5.2. Височината на отвесната част на щита би трябвало да е минимум 0, 75 m;
– 5.4.5.3. При използване на мощ от 300 N, разпределена отмерено върху повърхност от 5 cm2 с кръгла или квадратна форма, приложена перпендикулярно откъм етажната площадка към защитния щит по продължение на долния борд на отвесен сектор, защитния щит би трябвало да издържи без:
– без остатъчна дисторция, по-голяма от 1 mm;
– еластична дисторция, по-голяма от 35 mm.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР