Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси“ е обявила мегапоръчка

...
Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси“ е обявила мегапоръчка
Коментари Харесай

Държавният резерв се разбърза с нова мегасделка за горива за 225 млн. лв.

Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ е оповестила мегапоръчка за закупуване на дизелово гориво, като се обрисува да сложи връх по размер за последните няколко години. Поръчката е с планирана стойност  225 млн. лева и е оповестена на 31 октомври, т.г. Така организацията е изпреварила с три дни решението на Министерския съвет, с което министрите завишиха внезапно бюджета на запаса за тази година по отношение на в началото заложеното от Народно събрание. Министерски съвет отпусна изключителни 50 млн. лева на запаса със напълно сбита обосновка – потребност от закупуване на нови типове и количества горива за превъзмогване на последствията от спешните обстановки. 
Според оповестената от Държавния запас поръчка, която ще се осъществя на борсата, следва да бъдат доставени 76 382 тона дизелово гориво  в 12-месечен период. Срокът за приемане на предложения е до през днешния ден. Вероятно става въпрос за възобновяване и донатрупване на горива, като това е втората огромна поръчка за доставка на дизелово гориво за запаса в границите на тази година. Предната бе с планирана стойност 70 млн. лева, като по нея контракт бе подписан с компания „ Бент ойл “ АД. През 2021 година имаше поръчка още веднъж за доставка на дизелово гориво с планирана стойност 104,3 млн. лева, като за реализатори по нея бяха определени „ Бент ойл “ и „ Петрол енерджи “. Дълги години монопол по тези доставки имаше „ ЛУКойл България “, като компанията внезапно спря да доставя горива за запаса. 
Към момента няма данни кое постанова оповестяването на подобен огромен размер поръчка за горива. Горивата на запаса от време на време се обновяват, само че информацията е полутайна – военновременните ресурси са засекретени, а организацията редом с това държи и цивилни резервира по закона за запасите от петрол и нефтопродукти, които се регистрират пред Европейска комисия. От обявленията няма по какъв начин да стане ясно кои горива се обновяват и след какъв интервал на предпазване. 
Самото решение за разпределяне на изключителна дотация за запаса в размер на 50 млн. лева е доста сериозна смяна по отношение на първичното заложения бюджет. За 2022 година държавният запас имаше утвърдени за тази политика 67,8 млн. лева. 
Тези развития идват на фона на незавършено желание за закриване на държавната петролна компания, която по концепция на ГЕРБ трябваше да поеме обновяването на запаса. До закриването й по този начин и не се стигна поради неприети в точния момент законови промени в закона за държавните запаси и военновременните ресурси. Служебното държавно управление имаше желание да натовари компанията с аналитична активност, до момента данни за резултат от това желание няма.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР