Държавите от Запада търсят варианти за действие, ако Русия блокира

...
Държавите от Запада търсят варианти за действие, ако Русия блокира
Коментари Харесай

Нова руска заплаха за мира на Балканите, Западът търси изход

Държавите от Запада търсят разновидности за деяние, в случай че Русия блокира интернационалната мироподдържаща задача в Босна, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от Агенция Франс Прес.

Русия, която е съдружник на босненските сърби и член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с право на несъгласие, подлага на критика напъните на интернационалната организация в балканската страна, само че насилствено се съгласи през ноември да бъде продължен с една година мандатът на Организация на обединените нации за ръководените от Европейски Съюз сили.

С нахлуването на Русия в Украйна обаче връзките сред Москва и Запада се утежниха съществено, а босненските сръбски водачи ускориха сепаратисткия диалект.

" Някакъв тип интернационалните сили с съответен мандат е значително значим за напъните да се поддържа безвредна и сигурна среда в Босна и Херцеговина ", сподели Блинкън пред комисията по външна политика на Сената в отговор на въпрос. Ако мандатът не бъде възобновен през ноември, " ние се опитваме да се уверим, че имаме нещо, което да го поддържа ", уточни той.

По-рано през април посолството на Русия в Сараево предизвести, че отношението на Запада може да докара до " дестабилизация " в Босна, което породи опасения от преливане на спора в Украйна.

Изявлението на Русия пристигна, откакто висшият интернационален делегат в Босна Кристиан Шмит, подкрепян от Запада, само че непризнаван от Москва, спря действието на противоречив закон, който щеше да даде опция на сърбите в страната да завземат държавна благосъстоятелност на тяхна територия.

Подобен ход би отслабил още повече централното държавно управление, което се управлява от комплицирана договореност за разпределението на властта по силата на Дейтънското съглашение от 1995 година, подписано с посредничеството на Съединени американски щати и поставило завършек на кървавата война в страната, отбелязва организацията.

Босненските сърби ускориха заканите си да се отделят от Босна, която техният водач Милорад Додик назовава " невъзможна страна ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР