Държавите от Амазонка не успяват да се споразумеят за обща цел за прекратяване на обезлесяването

...
Осем южноамерикански страни не успяха да се споразумеят за обща
Коментари Харесай

Осем южноамерикански страни не успяха да се споразумеят за обща цел да спасят критично уязвимата Амазония от обезлесяването след забележителна среща на върха в Бразилия във вторник, обезпокоителен резултат, тъй като най-голямата тропическа гора в света действа като ключов буфер срещу климатичната криза.

Това беше първият път от повече от десетилетие, когато държавите-членки на Организацията на договора за сътрудничество в Амазонка (ACTO) се срещнаха с цел да установят конкретни цели, за да избегнат точка без връщане за жизненоважните тропически гори.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се застъпва за обща регионална политика за прекратяване на обезлесяването до 2030 г., като обещава, че страната му ще достигне нулево обезлесяване.

Обезлесяването в бразилската Амазония се увеличи бързо при предшественика на Лула да Силва, Жаир Болсонаро, и някои учени предупредиха, че тропическите гори може да наближават критична повратна точка, която може да доведе до трансформирането им в тревиста савана, с огромни последици за биоразнообразието и климатичната криза.

„Не сме се срещали от 14 години. Това е първият път, когато се срещаме тук в [щата] Пара и за първи път в контекста на сериозно влошаване на климатичната криза“, каза Лула да Силва по време на встъпителните си думи във вторник в бразилския град Белем.

„Никога не е било толкова спешно да възобновим и разширим това сътрудничество. Предизвикателствата на нашата ера и възможностите пред нас изискват съвместни действия.“

Коренното население от страните на Амазонка и членове на социални движения участват в Марша на народите на Земята за Амазонка в Белем, щата Пара, Бразилия, на 8 август. Коренното население от страните на Амазонка и членове на социални движения участват в Марша на народите на Земята за Амазонка в Белем, щата Пара, Бразилия, на 8 август. Evaristo Sa/AFP чрез Getty Images

Бразилският президент и държавните глави от Колумбия, Перу и Боливия, заедно с висши официални лица от Еквадор, Венецуела, Гвиана и Суринам, наистина подписаха списък с екологични усилия, наречен Декларация от Белем, за „напредък в нов общ дневен ред в Амазонка."

Програмата от 113 точки за сътрудничество включваше създаването на асоциация, наречена Амазонски алианс за борба с обезлесяването между държавите-страни, „с цел да попречи на региона на Амазонка да достигне точката, от която няма връщане“, според прессъобщение на бразилското правителство.

Алиансът също така ще насърчи „съответствието с националните цели, включително тези, свързани с нулево обезлесяване чрез премахване на незаконната сеч, чрез засилване на прилагането на горското законодателство“, се казва в съобщението.

Въпреки това неуспехът да се споразумее за обща политика за прекратяване на обезлесяването в Амазонка е тревожен, тъй като съдбата на тропическите гори е от решаващо значение за здравето на планетата.

Той е дом на уникален набор от животински и растителен живот и е от решаващо значение за поддържането на глобален климатичен баланс, тъй като съхранява огромно количество въглерод и силно влияе върху глобалните климатични модели.

Според филиала на CNN CNN Brasil, Гвиана, Суринам и Боливия са напуснали срещата, отказвайки да се споразумеят за цел.

Данните от бразилския Национален институт за космически изследвания показват, че темпът на обезлесяване по време на президентството на Болсонаро се е увеличил с повече от 70% от 2018 г. до 2021 г.

ТОПСНИМКА - Обезлесена и опожарена зона се вижда на участък от BR-230 (Трансамазонска магистрала) в Humaitá, щат Amazonas, Бразилия, на 16 септември 2022 г. - Според Националния институт за космически изследвания (INPE), горещите точки в района на Амазонка отбелязаха рекордно увеличение през първата половина на септември, като средно за месеца 1400 пожара на ден. TOPSHOT – Обезлесена и опожарена зона се вижда на участък от BR-230 (Трансамазонска магистрала) в Humaitá, щат Amazonas, Бразилия, на 16 септември 2022 г. – Според Националния институт за космически изследвания (INPE), горещи точки в регионът на Амазонка отбеляза рекордно увеличение през първата половина на септември, като средно за месеца 1400 пожара на ден. Майкъл Дантас/AFP/Getty Images

Учените казват, че около три четвърти от тропическите гори показват признаци на „загуба на устойчивост“ – намалена способност за възстановяване от смущения като суша, сеч и пожари.

И вече Амазонка отделя повече въглероден диоксид, отколкото поглъща на някои места, промяна, която може да има огромно отрицателно въздействие върху тенденциите за нагряване на планетата. Ако Амазонка не бъде защитена, ще бъде много по-трудно да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

В понеделник Колумбия подкрепи воден от местното население глобален пакт за защита на 80% от Амазонка до 2025 г.

Колумбийският министър на околната среда Сузана Мухамад призова всичките осем държави-членки на ACTO да се присъединят към инициативата „Амазония за живот 80% до 2025 г.“, „за да намерим обща цел“.

Предварителните данни от Националния институт за космически изследвания на Бразилия, публикувани миналата седмица, показват, че обезлесяването в бразилската Амазонка е намаляло с 66% миналия месец в сравнение с юли 2022 г. и сега е най-ниското си ниво от шест години – обещаваща новина във време, когато тропическите гори остават критично уязвими .

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР