Държавите от Амазонка не успяха да постигнат договорената цел за прекратяване на обезлесяването

...
Осемте държави, които споделят басейна на Амазонка, не успяха да
Коментари Харесай

Осемте държави, които споделят басейна на Амазонка, не успяха да постигнат договорената цел за прекратяване на обезлесяването.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Делегати от страните се срещат в бразилския град Белем за двудневна среща на върха по въпроса, първата подобна среща от 14 години.

Съвместна декларация във вторник създаде съюз за борба с обезлесяването, но остави всяка страна да преследва собствените си цели за опазване.

Опазването на Амазония е централна част от усилията за справяне с изменението на климата.

Преди срещата на върха бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова за обща цел за прекратяване на обезлесяването до 2030 г., политика, която собственото му правителство вече е приело.

Около 60% от Амазонка, най-голямата тропическа гора в света, се намира в Бразилия. Другите страни, представени на срещата, са Боливия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела.

Във встъпителната си реч във вторник Лула говори за „сериозно влошаване на климатичната криза“ и каза, че „предизвикателствата на нашата ера и произтичащите от тях възможности изискват да действаме в унисон“.

„Това никога не е било толкова спешно“, каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР