Държавите-членки на НАТО са се споразумели неофициално да не доставят

...
Държавите-членки на НАТО са се споразумели неофициално да не доставят
Коментари Харесай

Държавите от НАТО са се споразумели да не доставят на Украйна западни танкове и самолети

Държавите-членки на НАТО са се споразумели импровизирано да не доставят избрани типове оръжия на Украйна на фона на съветската инвазия, споделиха през днешния ден източници от Алианса пред ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5544
Това е направено за да се понижи колкото е допустимо рискът от борба сред западния боен пакт и Москва, споделиха източниците.

Засега страните-членки на НАТО се придържат към неофициалното съглашение, а заради опасения от ответни ограничения от страна на Русия, страните от Алианса се въздържат да оказват цялостна поддръжка на Украйна, споделиха дипломатически източници.

Именно по тази причина Полша се въздържа през март да изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега страните от НАТО се въздържат от доставка на Киев на западни танкове, както и на самолети.

Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа ген. Тед Уолтърс сподели по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че " предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка за ескалация и да докара до ескалация сред Москва и НАТО, а това може да докара до високорисков сюжет ".

Говорител на НАТО отхвърли да разяснява сходно съглашение и сподели, че каквито и да било решения за доставка на оръжие зависят от обособените държави-членки на Пакта.

След началото на съветската инвазия доста източноевропейски страни доставиха на Украйна създадено през руската ера военно съоръжение и оръжие.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР