Днес отбелязваме Денят на храбростта и празник на Българската армия!

...
Днес отбелязваме Денят на храбростта и празник на Българската армия!
Коментари Харесай

Смелостта да бъдеш военен лекар

Днес означаваме Денят на храбростта и празник на Българската войска! Избрахме да срещнем нашите читатели с капитан доктор Гергана Костадинова. На 6-и май тя чества и професионален, и персонален празник.

Д-р Костадинова е млад боен доктор и е избрала да специализира във ВМА нелеката компетентност „ Патология “. Че ще стане доктор, осъзнала още в осми клас. Но че ще е доктор под пагон, излиза наяве чак в шести курс на следването ѝ по „ Медицина “. Подтиква я татко ѝ, който е боен в „ Долна Митрополия “. Тогава сътрудниците ѝ я гледат с удивление, тъй като считат, че „ ще загуби две години от живота си, до момента в който работи във военните формирования “.

Д-р Костадинова обаче е привлечена от сигурността в Армията и опциите за развиване, които ѝ предлага институцията ВМА. Затова, без да се замисля, поема по по-трудния път. Започва работа в 4-ти механизиран батальон в Плевен. Там обаче не се усеща в свои води и след година работа, се реалокира в Долна Митрополия.

" За мен Сухопътни войски и Военновъздушните сили бяха като две вселени. Но в Долна Митрополия беше моето място – там работят татко ми и майка ми, сестра ми и брачният партньор ми също приключиха локалното военно учебно заведение ", споделя доктор Костадинова.

Тя признава, че е имало много стресови моменти през тези две години във военните формирования: " Всичко учех в придвижване, само че доста ми помагаха по-възрастните сътрудници. Затова и моят съвет към военните лекари, които в този момент се образоват във ВВМУ, е да не се опасяват от поделенията, а да търсят опита на „ ветераните “. От тях научих доста – и за медицината, и за военните порядки и дисциплината ".

И до момента в който постепенно се изкачва по стълбичката в своята кариера на боен доктор, доктор Костадинова кандидатства и стартира специализация по патология в столичната военна болница. Този избор на професионална реализация не бил изключително сложен – по него поема още във втори курс под зоркото око на доктор Татяна Бетова.

" Проблемът ми е, в случай че по този начин мога да се изразя, е, че съм прекомерно жалостива. Затова желаех компетентност, при която да липсва директният контакт с пациента, само че която в това време обгръща огромна част от медицина. Патологията е доста забавна – зад всяка диагноза стои патолог – доста малко от пациентите го знаят, само че е по този начин. Те виждат хирурзите и други сътрудници, само че ние стоим в сянка. Смятам, че е много забавна и виновна специалност ", споделя още капитан Костадинова.

И макар, че не гледа пациентите очи в очи, тя всеки ден се сблъсква с десетки тежки ориси.

" От една страна наподобява спокойна работа, тъй като в кабинета сме единствено аз и микроскопа, не както беше ежедневният стрес във формированията, че във всеки един миг може да те извикат, тъй като някой военнослужещ се е наранил по време на обучение и така нататък Но въпреки това е извънредно натоварващо, когато слагаш такива тежки диагнози – за жалост все по-често младежи се разболяват от разнообразни злокачествени болести ", споделя тя.

В ежедневната си активност се учи от всички свои сътрудници в Клиниката по Обща и клинична патология, отпред с доктор Албена Факирова. На празника благодари на своите родители, които са нейна опора в персоналния и професионалния ѝ живот. А на всички свои сътрудници от ВМА и структурите на военните лечебни заведения пожелава да са здрави и смели против провокациите. Самата тя към момента не е взела участие в задгранична задача, само че ясно осъзнава тази своя отговорност като доктор под пагон и счита, че всеки, заклел се пред знамето на Родината, би трябвало да извършва своя дълг.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР