Държавите-членки на НАТО подновиха във вторник подкрепата си за Украйна,

...
Държавите-членки на НАТО подновиха във вторник подкрепата си за Украйна,
Коментари Харесай

НАТО обещава силна подкрепа за Украйна и възможности за бъдещо членство

Държавите-членки на НАТО възобновиха във вторник поддръжката си за Украйна , като дадоха обещание да " усилят в допълнение " политическата и практическа помощ и да я поддържат " толкоз дълго, колкото е належащо ", оповестява АП.

На среща на върха в Букурещ те също по този начин дадоха обещание да оказват помощ на Украйна в ремонта на енергийната инфраструктура и отбраната на жителите от съветски ракетни офанзиви .

Обещанията за поддръжка в столицата на Румъния, Букурещ, пристигнаха, когато държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се срещна с външните министри на НАТО във вторник, с цел да събере незабавно нужната поддръжка, ориентирана към гарантиране, че Москва няма да успее да победи Украйна , до момента в който бомбардира жизненоважна енергийна инфраструктура.

" Вратата на НАТО е отворена ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, преди да ръководи срещата.

" Русия няма право на несъгласие " върху страните, които се причисляват, сподели той във връзка със скорошното влизане на Северна Македония и Черна гора в алианса за сигурност. Той сподели, че съветският президент Владимир Путин " скоро ще одобри, че Финландия и Швеция ще са членове на НАТО ". Скандинавските съседи аплайваха за участие през април, загрижени, че Русия може да ги е набелязала за последващи жертви .

" Ние стоим зад това и във връзка с участието на Украйна ", сподели някогашният норвежки министър председател.

По създание Столтенберг повтори обет, даден от водачите на НАТО в Букурещ през 2008 година - в същия замък на Народното събрание, където външните министри се срещат тази седмица - че Украйна, а също и Грузия, ще се причислят към алианса един ден .

" Президентът Путин не може да откаже на суверенните народи да вземат свои лични суверенни решения , които не са опасност за Русия ", сподели Столтенберг. " Мисля, че това, от което се опасява, са демокрацията и свободата и това е главното предизвикателство за него. "

Освен непосредствените потребности на Украйна, НАТО желае да види по какъв начин може да помогне на страната в по-дългосрочен проект, като обнови оборудването си от руската епоха до актуалните стандарти на алианса и обезпечи повече военно образование. Това ще помогне на Украйна да се причисли по-бързо към НАТО в годините след края на войната .

Словашкият външен министър Растислав Кацер сподели, че съдружниците би трябвало да оказват помощ на Украйна , тъй че " преходът към пълноправно участие да бъде доста равномерен и елементарен ", откакто и НАТО, и Киев са подготвени за договаряния за присъединение.

Въпреки това Украйна няма да влезе в НАТО скоро . След като Кримският полуостров е анексиран, а съветските войски и промосковските сепаратисти държат елементи от юг и изток, не е ясно по какъв начин въобще ще наподобяват границите на Украйна.

Много от 30-те съдружници на НАТО считат, че фокусът в този момент би трябвало да бъде само върху успеха над Русия , а Столтенберг акцентира, че всеки опит за напредване напред към участието може да ги раздели.

" Ние сме в разгара на война и затова не би трябвало да вършим нищо, което може да подкопае единството на съдружниците , с цел да предоставим военна, филантропична и финансова поддръжка на Украйна, тъй като би трябвало да попречим на президента Путин да завоюва ", сподели той.

Някои министри дадоха обещание военна поддръжка за Украйна, други за финансова и несмъртоносна помощ. Словакия заяви, че дава на Украйна 30 бронетранспортьора и още артилерия .

По време на двудневната среща Блинкън ще разгласи забележителна помощ от Съединени американски щати за енергийната мрежа на Украйна , споделиха американски чиновници. Украинската мрежа е опустошена в цялата страна от началото на октомври от целенасочени съветски удари, в това, което американските публични лица назовават ​​руска акция за преобразяване в оръжие на идващия зимен мраз.

Външният министър на Естония Урмас Рейнсалу отиде крачка по-далеч от множеството, като прикани своите сътрудници от НАТО да обещаят 1 % от техния Брутният вътрешен продукт за Украйна във военна поддръжка , заявявайки, че това ще докара до стратегическа разлика.

Повечето съдружници от НАТО обаче се борят да изразходват 2 % от Брутният вътрешен продукт за личните си бюджети за защита.

Във вторник вечерта министрите ще проведат работна вечеря с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба.

Външните министри на претендентите за НАТО Финландия и Швеция се включват в договарянията. НАТО няма самообладание да добави двете северни народи към отбранителните сили , в зищита срещи Русия. Турция и Унгария се въздържат към този момент да ратифицират молбите за участие. Останалите 28 страни членки към този момент го направиха.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом има вяра, че страната му е на път да удовлетвори настояванията на Турция, дружно с Финландия, в договарянията по меморандум за съгласие, съдържащ условия, които Анкара желае от тях да изпълнят. " Всичко се свежда до разговор. Вярваме, че вървим по постоянен път към реализиране на всички условия, заложени в меморандума ", сподели той.
 В Букурещ стартира срещата на НАТО
В Букурещ стартира срещата на НАТО

Украйна е основната тематика

Украинският външен министър Дмитро във вторник да даде обещаната военна поддръжка и съоръжение с по-бързи темпове, изключително системи за противовъздушна защита, които биха помогнали на страната да се отбрани от ракетни удари и да преодолее зимата.

Кулеба акцентира, че страната сега няма противовъздушни ракетни системи " Пейтриът ", както и трансформатори за обезпечаване на енергийната мрежа.

Към Кулеба се причисли и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който повтори, че работата в тясно съдействие с Украйна на фона на нашествието на Русия остава стратегически интерес на алианса , защото успеха на Москва във войната ще направи света " по-опасно и уязвимо място ".

Столтенберг изрази угриженост по отношение на последните съветски удари по украински градове и сериозна инфраструктур а, настоявайки, че Владимир Путин пробва да изпозлва зимата, с цел да завоюва войната .

Столтенберг и Кулеба разговаряха с пресата след първия ден от срещата на Северноатлантическия съвет на външните министри в Букурещ. Дискусиите се организират през днешния ден и на следващия ден в румънската столица.
 Подоляк за доставките на оръжия: Никоя блестяща тирада няма да каже повече от съответните дейности
Подоляк за доставките на оръжия: Никоя блестяща тирада няма да каже повече от съответните дейности

Киев желае ракети " Пейтриът ", самолети F-16 и танкове " Леопард "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР