Държавите членки на Европейския съюз обмислят дали да лишат Унгария

...
Държавите членки на Европейския съюз обмислят дали да лишат Унгария
Коментари Харесай

ЕС може да лиши Унгария от право на глас за помощта за Украйна

Държавите членки на Европейския съюз обмислят дали да лишат Унгария от правото ѝ на глас, с цел да сключат съглашение за разпределяне на средства за Украйна. Това разкриха европейски дипломати, представени от " Файненшъл таймс " и ТАСС.

Според чиновниците Европейски Съюз може да приложи член 7 от Договора за Европейския съюз от 2007 година, който разрешава отнемане на дадена страна от правото ѝ на глас заради нарушаване на европейското законодателство. Този развой може да бъде блокиран от всяка друга страна членка на Европейски Съюз. Отбелязва се обаче, че след " Унгария към този момент няма сигурен бранител " в Европейски Съюз.

Въпреки това някои членове на Съюза остават с запаси към концепцията за налагане на ограничавания на Будапеща. Вместо това те имат намерение да покажат на унгарския министър председател Виктор Орбан " цялостната цена " от изолирането на страната в границите на Европейски Съюз, тъй че да го принудят да промени решението си по отношение на отпущането на средства за Украйна.
 Шолц
Шолц " извел " Орбан, с цел да не гласоподава против Украйна в Европейски Съюз

Странно решение, което обаче се оказа изцяло законно

В случай че този метод се провали, останалите 26 страни членки на Европейски Съюз биха могли да сключат съглашение сами , макар че " това ще отнеме време и ще предложи единствено краткосрочно решение ".

" Възможно е Унгария да сътвори повече проблеми. Може би Унгария ще ни принуди да използваме някои разнообразни принадлежности. Но в последна сметка Унгария не може да ни спре да предоставим пари на Украйна ", акцентира почитан чиновник на Европейски Съюз, присъстващ на срещата.

На 15 декември Орбан съобщи, че за финансова помощ на Украйна от бюджета на Европейски Съюз. Той удостовери, че на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел е блокирал корекция в бюджета на блока, която планува о тпускането на 50 милиарда евро на Украйна в интервала 2024-2027 година
 Унгария нито желае Украйна в Европейски Съюз, нито ѝ дава още финансова помощ
Унгария нито желае Украйна в Европейски Съюз, нито ѝ дава още финансова помощ

Будапеща е срещу измененията в бюджета на Европейски Съюз за още 50 милиарда евро за Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР