Държавите членки на Европейския съюз обещаха да прекъснат износа на

...
Държавите членки на Европейския съюз обещаха да прекъснат износа на
Коментари Харесай

Страните от ЕС обещаха да спрат износа на оръжия за Турция, но не приеха общо ембарго

Държавите членки на Европейския съюз дадоха обещание да пресечен износа на оръжия за Турция в отговор на интервенцията на Анкара в Северна Сирия, само че не стигнаха до публично общоевропейско оръжейно ембарго, съобщи " Политико ".

По време на среща на външните министри на блока в Люксембург през вчерашния ден страните се споразумяха и да приготвят лист с евентуални наказания поради сондажните действия на Турция край Кипър.

В изказване страните членки осъдиха военната интервенция на Турция в Сирия и поеха " ангажимент за безапелационни национални позиции във връзка с политиката си за експорт на оръжие за Турция ".

Дипломати от Европейски Съюз разясниха, че въпреки да не се стига до общоевропейско ембарго, за което упорстваха някои страни членки, резултатът е същият и разрешава по-бързо използване. Няколко страни, измежду които Германия, Франция, Финландия и Швеция, сами постановиха оръжейно ембарго през миналите дни.

Миналата седмица турски бойци започнаха третата интервенция на страната в Сирия. Според президента Реджеп Тайип Ердоган интервенцията цели да отбрани териториалния интегритет на Сирия от " терористи " (той има поради бойците, считани от Анкара за отклонение на ПКК) и да даде опция за връщане на сирийски бежанци в родината им.

В взаимното изказване страните членки приканват Турция още веднъж " да спре едностранните военни дейности в Североизточна Сирия и да изтегли силите си ".

EurActiv отбелязва, че макар мощните думи, националните държавни управления към момента може да издават лицензи, позволяващи продажба на оръжия на Турция, въпреки че ще би трябвало да взимат поради въпроси като последствията за районната непоклатимост.

С налагането на цялостно ембарго страна членка на НАТО Турция щеше да попадне в една категория със страни като Русия и Венецуела. Министрите не бяха подготвени да създадат такава стъпка, означиха дипломати.

Миналата година Европейски Съюз е изнесъл за Турция оръжия и муниции на стойност 45 милиона евро по данни на Евростат. Досега Италия бе главният продавач, следвана от Испания, Англия и Германия.

Външните министри на Европейски Съюз се споразумяха и да изготвят рамка за наказания против хора и организации в отговор на турските газови сондажи в Източното Средиземноморие. Решението разрешава на Европейски Съюз да изготви лист със наказания, подготвен за издание, в случай че и когато страните членки решат да го създадат.

Без нови лицензи за продажби на оръжия

" Ройтерс ", като цитира английския вестник " Файненшъл таймс ", показва, че Обединеното кралство преразглежда всички лицензи за експорт на оръжия на Турция, подложена на възходящ напън поради военната атака в северна Сирия. Британските министри стопираха издаването на нови лицензи за оръжейни продажби на Турция, до момента в който приключи преразглеждането, прибавя вестникът.

Италия, която е най-големият експортьор на оръжия за Турция за предходната година, също се причисли към възбраната за продажба на оръжия и муниции на Анкара, откакто в края на предходната седмица Франция и Германия стопираха оръжейния експорт. И Испания е подготвена да забрани оръжейния експорт за Анкара.

Чехия се причисли към други европейски страни и също спря продажбите на оръжия и боеприпаси за Турция поради настъплението й в северна Сирия, показва " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР