Държавите членки на Европейския съюз да купуват най-малко 40% от

...
Държавите членки на Европейския съюз да купуват най-малко 40% от
Коментари Харесай

Еврокомисията представи обща отбранителна стратегия за първи път в историята на ЕС

Държавите членки на Европейския съюз да купуват минимум 40% от военното си съоръжение посредством взаимни публични поръчки и да бъдат привлечени вложения от 1,5 милиарда евро посредством нова стратегия за отбранителната промишленост. Това е записано в първата по рода си Стратегия за отбранителната промишленост на Европейски Съюз, показана от Европейската комисия.

Предложението идва единствено няколко дни откакто войната в Украйна навлезе в третата си година, а една от главните му цели е да се приключи досегашната процедура по-голямата част от военното съоръжение да се купува от трети страни.

Средствата за тези вложения ще дойдат от бюджета на Европейски Съюз за интервала 2025-2027 година, е записано в документа, чиято цел е в дълготраен проект производителите на военно съоръжение да влагат повече, да реагират по-бързо и да съберат на едно място цялото налично произвеждане.

Първоначалното предложение на комисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон беше да се сътвори фонд от 100 милиарда евро за стимулиране на производството на отбранителната промишленост в Европейски Съюз.

Освен планувания бюджет се предлага част от облагата от замразените съветски активи да се употребяват за пазаруване на военно съоръжение за Украйна.

" Правим това, с цел да отговорим на измененията в парадигмата на Европа в региона на сигурността. Разходите ни за защита отиват за прекалено много разнообразни оръжейни системи, най-вече към страни отвън Европейски Съюз. Сега, когато бюджетите за защита във всички страни членки внезапно нарастват, би трябвало да влагаме по-добре, което значително значи да влагаме дружно и да влагаме в Европа. Това ще ни разреши да преминем от режим на реакция при рецесии към структурна отбранителна подготвеност. По метод, който е тясно обвързван с Украйна, " разгласи европейският комисар по нововъведенията Маргрете Вестагер.

В тактиката са записани и съответните цели в региона на защитата:

Възлагане на взаимни публични поръчки за минимум 40 % от отбранителното съоръжение до 2030 г.;

Гарантиране, че до 2030 година вътрешната търговията в региона на защитата в границите на Европейски Съюз ще съставлява минимум 35% от общия пазар на Европейски Съюз в региона на отбраната;

Възлагане на публични поръчки за минимум 50 % от бюджета на страните членки за публични поръчки в региона на защитата в границите на Европейски Съюз до 2030 година и 60 % до 2035 година

Само преди седмица висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел изиска в писмо до министрите на външните работи на защитата повече оръжие, което да бъде доставено на Украйна.

Намерението на Европейски Съюз беше до края на март да бъдат дадени 1 млн. снаряда. Според Борел до края на годината това количество би трябвало да доближи най-малко 1,155 млн., защото " Украйна се нуждае от повече боеприпаси ".

В същото време ръководителят на Европейската комисия и някогашен министър на защитата на Германия Урсула фон дер Лайне също съобщи, че Европа би трябвало да направи повече, с цел да помогне на Украйна, в това число с обещанието, че в случай че бъде определена за втори мандат отпред на Европейска комисия, ще бъде основан европейски комисар по защитата и Бюро за нововъведения в региона на защитата в Киев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР