Държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение за реформиране на пазара на

...
Държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение за реформиране на пазара на
Коментари Харесай

„Голяма победа за Франция“: Реформата на енергийния пазар излезе от задънената улица

Държавите-членки на Европейски Съюз реализираха съглашение за реформиране на пазара на електрическа енергия след месеци на разногласия сред Франция и Германия по отношение на държавната поддръжка за нуклеарната сила, заяви Европейският съвет.

Плановете на Европейския съюз да направи пазара по-малко уязвим на неустойчивост бяха отговор на съветската инвазия в Украйна, която накара цените на силата да скочат спираловидно за потребителите и бизнеса предходната година.

Реформата има за цел да понижи сметките на семействата и предприятията с дълготрайни контракти, с цел да изглади въздействието на неустойчивостта на цената на газа.

Тя беше блокирана от френско-германско противоречие, откакто Париж настоя за ограничения в поддръжка на нуклеарната сила, което разтревожи Берлин.

Подобен ход беше мощно оспорван от Германия, Австрия и Люксембург, които исторически се противопоставяха на нуклеарната сила, само че също по този начин се притесняваха, че разрешаването на Париж да субсидира атомните си централи ще обезпечи на френската промишленост структурно по-ниски цени на силата, което ще ѝ даде конкурентно преимущество.

Франция генерира към 70 % от електрическата енергия си от нуклеарна сила.

Дебатът се концентрира върху стратегии, известни като контракти за разлика (CfD). Te ще се ползват за инвестиции в нови уреди за произвеждане на електрическа енергия, основани на вятърна сила, слънчева сила, геотермална сила, хидроенергия без контейнер и нуклеарна сила. А Европейски Съюз споделя, че това би осигурило предвидимост и сигурност. Те дефинират гаранция за минимална цена за доставчиците на електрическа енергия, както и таван, над който страната може да възвърне всевъзможни доходи.

Накратко тази нова система ще позволява на държавните управления да печелят, когато цените на електрическата енергия се повишат, защото производителите на електрическа енергия би трябвало да върнат част от приходите, а когато цената падне, производителите получават най-малък приход.

Като част от новите правила на Европейски Съюз за пазара на електрическа енергия в блока, на Франция, която значително зависи от нуклеарната сила, ще бъде разрешено да употребява тези структури за финансиране. 

Франция и Германия показваха остри различия по отношение на изискванията, нужни за потребление на сходни схеми за вложения в съществуващи атомни електроцентрали.

Съветът откри уравновесено единодушие по тази точка... държави-членки, които поддържат вложения за удължение на живота (на съществуващи електроцентрали), потреблението на контракти за разлика не е наложително решение, само че към момента остава опция “, сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

В последна сметка съглашението на 27-те държави-членки разрешава държавна поддръжка за съществуващи атомни електроцентрали при съблюдаване на разпоредбите на Европейски Съюз за държавна помощ. То беше несъмнено от френското президентство като 

огромна победа за Франция ".

Съветът вкара и дерогация от съществуващите условия във връзка с рестриктивните мерки на излъчванията на CO2, с цел да могат производителите да получават поддръжка от механизми за потенциал при строги условия и до 31 декември 2028 година

Сделката, контрактувана от енергийните министри на Европейски Съюз в Люксембург, към момента би трябвало да бъде контрактувана с депутатите от Европейския парламент, преди да стане закон.

„ Дизайнът на пазара на електрическа енергия ще направи пазара по-устойчив на всевъзможни бъдещи ценови шокове, идващи от газовите пазари, само че също по този начин ще приготви за декарбонизирано бъдеще “, разяснява още Симсон.

Това също носи повече сигурност за електроенергийния бранш, с цел да насърчи вложения в инфраструктура за чиста сила “, добави тя.

Плановете включват ограничения, които биха разрешили на Европейски Съюз да работи като един по време на рецесия. В случай на дълготраен скок на цените на силата, Съветът, който съставлява държавите-членки, може да разгласи рецесия на цените на електрическата енергия в целия съюз.

Надеждата е, че това ще помогне за по-доброто контролиране на пазара по време на такава рецесия.

Няколко министри дефинираха промяната като решаваща за отговора на блока на големите държавни дотации за чиста сила, налични в Съединени американски щати и Китай.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР