Държавен фонд Земеделие - Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) разработи

...
Държавен фонд Земеделие - Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) разработи
Коментари Харесай

ДФ Земеделие с нова онлайн форма за подаване на сигнали за опожарени площи


Държавен фонд " Земеделие " - Разплащателна организация (ДФЗ - РА) създаде нова онлайн форма за подаване на сигнали за опожарени аграрни площи, оповестяват от Фонда. Тя съставлява електронна бланка, оповестена на видно място в уеб страницата на институцията, която е леснодостъпна и дава опция за бързо и навреме подаване на сигнал за пожар.

Гражданите, подаващи сигналите, би трябвало да дават данни за локализацията на опожарените площи – за тяхното местонахождение, за местността и за типа на горящата растителност (нива, овощна градина, морава, гора и др.). Изисква се и спомагателна информация за засегнатите площи като GPS координати на местността, както и приблизителния обсег на опожарените терени. В електронната бланка има опция и за прикачване на фотография.

Сигналите за опожарени площи, които постъпват в ДФЗ - РА, се ревизират навреме от екипи на " Техническия инспекторат ". Сигналите са главно от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи, както и от жители. Местоположението на пожарите се локализира с GPS и се прави премерване на засегнатите пощи. След като бъдат локализирани, данните постъпват в пласт " Пожари " в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ.

От началото на 2022 година досега екипите на " Технически инспекторат " са установили над 40 опожарявания в 160 парцела, ситуирани на общо над 334 хектара (3 340 дка). Най-много са записаните пожари в областите Русе и Благоевград. Всички те към този момент са заредени в пласт " Пожари ".

От ДФЗ напомнят, че паленето на стърнища е неразрешено и се глоби както по националното законодателство, по този начин и по европейските Регламенти. Глобите се постановат в границите на системата за надзор и по кръстосаното сходство, които са част от Националните стандарти за положително земеделско и екологично положение на земята. Когато се откри опожаряване на стърнища от зимни и пролетни култури със слята повърхнина (пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик), се отразява нарушаване на Национален стандарт 6.

Санкциите се пресмятат в проценти. Те се ползват върху всяко заплащане към претендента по схемите и ограниченията на директните заплащания. Процентът на понижението зависи от тежестта, степента, продължителността и повторяемостта на откритото неспазване. В случай на неспазване заради немарливост, процентът на понижението на заплащанията е до 5 %, а в случаите на наново неспазване - до 15 %. В случай на съзнателно неспазване, процентът на понижението е не по-малък от 20 %, може да докара до изцяло изключване от една или няколко схеми за подкрепяне и може да се ползва в продължение на една или повече календарни години. На съображение член 10, алинея 2 от Наредба № 2 от 26 март 2018 година за критериите за допустимост на земеделските площи за подкрепяне, опожарените аграрни площи се смятат за несъответствуващи за субсидиране за съответната година и се водят като наддекларирани. Тоест за тях не се получават дотации.

Информация за засегнатите от пожари площи на бенефициери е налична в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ:. На нея претендентите по схемите на директните заплащания могат да се осведомят както за парцелите, които попадат в опожарените терени, по този начин и за размера на тяхната повърхност.

Държавна фирма " Земеделие " моли за прецизно съблюдаване на възбраната за паленето на стърнища и други растителни останки и потреблението на открити огнеизточници в земеделските земи и отвън тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР