Държавен фонд Земеделие изплати над 3,5 млн. лв. (3 557

...
Държавен фонд Земеделие изплати над 3,5 млн. лв. (3 557
Коментари Харесай

Земеделските стопани получиха над 3.5 млн. лева за зимни пръскания

Държавен фонд Земеделие изплати над 3,5 млн. лева (3 557 043 лева.) по схемата „ Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал ”, прилагана през 2021 година Подпомагане получиха общо 3 304 стопани, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини. За останалите 177 стопани ще бъде осъществено заплащане в къси периоди след завършване на административните инспекции.

Бюджетът по схемата за 2021 година е 6 млн. лева.

Припомняме, че помощта се дава на два стадия. Първият е напролет и обгръща интервала от прекосяване на студовете до набъбване на плодните пъпки. За този интервал стопаните получават до 270 лева на хектар с Данък добавена стойност за закупени с разходооправдателни документи препарати за битка с вредителите.

Средствата, които се дават за втория стадий, следва да покрият част от разноските на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни артикули, които се употребяват през есента, в интервала на всеобщ листопад и изгниване на листата. При този стадий финансовата поддръжка е до 100 лева на хектар с Данък добавена стойност.

Средствата се изплащат единствено за артикули за растителна отбрана, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и имат уверение за търговия с артикули за растителна отбрана, на съображение чл.91, ал.1 от Закона за отбрана на растенията и са вписани в обществения указател на БАБХ за позволените за приложимост артикули за растителна отбрана, на съображение чл.6, ал.1 от Закона за отбрана на растенията.

Схемата има за цел да ограничи оптимално загубите на земеделските стопани от разпространяването на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни типове, ягоди, малини и маслодайна роза).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР