Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) преведе първи транш в размер на

...
Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) преведе първи транш в размер на
Коментари Харесай

Земеделските стопани получиха 90 млн. лева за намален акциз върху газьола

Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 90 058 395 лв. на 13 992 аграрни стопани по схемата " Помощ под формата на отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане ", оповестиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Изплатените средства съставляват 92,10 на 100 от утвърждения размер на държавната помощ за всички претенденти. Останалата част ще бъде изплатена на фермерите с втори транш при започване на 2024 година

Бюджетът за 2023 година по схемата, по която ще бъдат възобновени разноските на земеделските производители за закупено гориво през 2022 година, е 100 млн. лв. при ставка от 0,41 лв. за литър. Отстъпката, която ще получат стопаните, е избрана със заповед на министъра на земеделието и храните.

Помощта се дава под формата на понижение на акцизната ставка на газьола, употребен за механизирани действия в първичното селскостопанско произвеждане в секторите " Растениевъдство " и " Животновъдство ".

На подкрепяне подлежат аграрни стопани, които имат годно заявление за подкрепяне по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП) и схемите за обвързано подкрепяне за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обсега на схемите за обвързано подкрепяне, би трябвало да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската активност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР