Държавата запорира акциите на община Варна в Международен панаир Пловдив

...
Държавата запорира акциите на община Варна в Международен панаир Пловдив
Коментари Харесай

Държавата запорира акциите на община Варна от Пловдивския панаир

Държавата запорира акциите на община Варна в " Международен панаир Пловдив " АД. Това заяви Министерството на стопанската система и промишлеността в петък.

Общината има 29% от капитала на Панаира. Вследствие на запорирането те не могат да се трансферират към частното сдружение " Пълдин Туринвест " АД, откакто кметът на Варна Иван Портних и частното сдружение бяха сключили договорка за това.

" Пълдин Туринвест " е взаимното сдружение на община Пловдив и предприемача, някогашен локален водач на Българска социалистическа партия и почетен консул на Русия Георги Гергов .

Община Варна получи акциите от държавното управление на Бойко Борисов през 2016 година Тогава 20 на 100 от акциите на страната в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29 на 100 – на община Варна.

Ako " Пълдин туринвест " - сдружение, следено от Гергов, придобие акциите на община Варна, ще стане стане на процедура мажоритарен притежател на панаира. Публичното присъединяване в в миналото напълно държавния панаир ще остане към 20% в лицето на община Пловдив. С подобен дял страната не може да въздейства на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично.

" Защитата на публичния интерес и собствеността на страната е единствено първата стъпка. Следва да възродим капацитета на Панаира и да подсигуряваме ефикасното му ръководство оттук насетне ", споделя министърът на стопанската система Богдан Богданов , представен в прессъобщението.

След като встъпи в служба по-рано тази година, Богданов разпореди да бъде изработен цялостен разбор на всички вероятни правни дейности от страна на Министерството на стопанската система за отбрана на държавния интерес по проблема. Министерството на стопанската система заведе дело с два желае - за прекъсване на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на община Варна към " Пълдин туринвест ", както и за допускане на поръчителство на предявен иск посредством запор на акциите.

На конференция в Министерския съвет в четвъртък Богданов сподели, че Министерството на стопанската система е съумяло да отбрани интереса на страната по проблема с Пловдивския панаир, като акциите на страната няма да бъдат прехвърляни към частното сдружение. " Те към този момент са обезпечени ", сподели Богданов.

На 4 април Окръжния съд в Пловдив отсъди, че вписването на акциите от панаира, които са благосъстоятелност на община Варна, в капитала на " Пълдин Туринвест " е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да апелира решението, само че до приключването на периода за това не го направи.

Впоследствие от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " споделиха, че ще сезират прокуратурата по отношение на проблема, и желаеха оставката на Димитров. На 28 април прокуратурата, че ще ревизира случая.

Процесът, в който Георги Гергов получава надзор над Панаира,
 Всички обичат Гергов. Как се случи завладяването на Пловдивския панаир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР