Държавата вижда възможности за намаляване на ток таксите, като това

...
Държавата вижда възможности за намаляване на ток таксите, като това
Коментари Харесай

Държавата вижда възможности за намаляване на тол таксите след недоволството

Държавата вижда благоприятни условия за понижаване на ток таксите, като това ще стане след диалози с превозвачите, се разбра през днешния ден на конференция по тематиката, провела се в София.

" Формирането на тол такта а е развой, постоянно пазара като пазар се тества на избрана цена, само че най-после търсенето и предлагането намират салдото. Виждаме запас за понижаване ", разяснява пред публицисти член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) проф. Олег Асенов.

Преди съвсем месец за публично разискване беше пуснат план на Тарифа за таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа. Към момента плановете са транспортните средства с тегло сред 3.5 тона и 12 тона да заплащат сред 4 и 7 стотинки на километър, според от емисионния клас на транспортното средство и тежестта. Срокът за публичното разискване е 16 декември. Плановете се тол таксите да заменят електронните винетки за огромните камиони и рейсовете от 1 март.

Новите цени, както и препоръчаните преди няколко месеца, не се харесват на превозвачите, като към този момент се приказва и за митинги. В същото време, плановете на Световната банка, която е съветник при образуването на цените, са че главните хранителни артикули, като брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните, ще се оскъпят с до 2 стотинки на кг, или литър, от смяната на метода за заплащане на използването на пътната мрежа. Съответно за най-дългите направления на рейсовете билетите ще нарастнат с съвсем левче, а за по-късите с 2 до 5 стотинки.

Превозвачите не са съгласни със сметките, съобщавани от АПИ и настояват, че те не регистрират действителният път на стоките. Проф. Асенов не се съгласи с това и уточни, че при тях се взимат поради пътят на суровината от мястото за нейното извличане, през местата за преправка, до дистрибуторските центрове и магазините.

В търсене на механизъм за компромис

" Ние сме пресметнали минимум три курса транспортни на същото това тегло при оценката, с цел да можем да стигнем до този разбор, който сме създали. Така че той никога нито е умозрителен, нито има за цел да подведе някого или да опълчи една група на друга. Той е прагматичен ", счита професорът.

Представителят на АПИ се съгласи, че и посочваните от превозвачите проблеми са действителни и не са измислени и по тази причина са и полемиките. " Единият акцент, който търсим е да намерим механизъм, с който да удовлетворим настояванията на превозвачите за понижаване на цените. Виждаме благоприятни условия за спомагателни сюжети, както във връзка с разбъркване на екологичните класове и тяхната тежест, по този начин и понижаване на избрани категории, които в анализите и публичното разискване, което сега върви, сме получили обосновка, оферти ", изясни той.

Започват действителните проби на системата

За спомагателната конфигурация на цялостния бизнес модел на тол системата ще оказват помощ и вторият стадий проби, които стартират до дни, уточни проф. Олег Асенов. При тях превозвачите ще получат бордови устройства, посредством които в действителни условия да се ревизира събирането на данни за изминатите дистанции и насъбрани тол такси на дневна база.

Предвижда се данните да са налични в действително време на уеб страницата на АПИ, с цел да може и тези транспортни компании, които не вземат участие непосредствено в тестванията, да се ориентират за действителната обстановка.

Според Асенов системата е в подготвеност за техническо опериране и е в подготвеност и за комерсиално опериране, като второто би трябвало да стане с решение на Министерски съвет. Той акцентира, че няма причина от страна на АПИ тол таксите да не стартират да се събират от 1 март.

Почти върховен пилотаж при образуване на цените

На разискването през днешния ден отзиви по тематиката дадоха и отрасловите министри. За министъра на превоза Росен Желязков плюсът на тол системата е, че се вкарва правилото " разрушителят и замърсителят заплащат ". За районният министър Петя Аврамова, въвеждането на електронните винетки, които се употребяват от началото на годината и тол таксите за тежкотоварните коли на база изминато разстояние е план, който по своята същина съставлява една радикална промяна в събирането на пътни такси за придвижване по републиканската пътна мрежа.

Според нея извънредно точно и с оглед намирането на салдото сред ползите на страната и превозвачите, е избран и обсега на мрежата, за използването на която да се заплаща. В последния вид става въпрос за 6050 километра, главно автомагистрали и първокласни пътища, при общо над 20 хиляди км. републикански пътища, за които в този момент е нужна винетка. " Извърши се и съвсем върховен пилотаж в правенето на примерните цени ", е мнението на Петя Аврамова.

Вече се регистрира повишение на приходите, което се изяснява с покачвания надзор. От началото на годината до 2 декември от електронни винетки са събрани 374 млн. лв., което е със 17 млн. лв. повече от същия интервал на предходната година и с 22 млн. лева повече от 2017-та. В момента контрола се прави от 105 мобилни екипа, работещи на 24-часов режим.

От началото на идната година шофирането без платена винетка, ще се следи и от 259 стационарни контролни пункта. Оборудването им разрешава и надзор за нерегламентирано прекосяване на извънгабаритни транспортни средства, претрупани камиони и товарни коли с неприятно уравновесен товар, които имат директно отношение към пътната сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР