Държавата трябва да е партньор на бизнеса в намирането на

...
Държавата трябва да е партньор на бизнеса в намирането на
Коментари Харесай

Радев към бизнеса: Искате брутална намеса на държавата в икономиката

Държавата би трябвало да е сътрудник на бизнеса в намирането на решения за превъзмогване на енергийната рецесия, само че би трябвало и доста деликатно да се вземат тези решения. Това съобщи президентът Румен Радев пред работодателските и синдикалните организации, шефове на държавни енергийни сдружения, КЕВР, и министри от служебния кабинет.

" До скоро бяхте труженик за минимална интервенция на страната в стопанската система. Сега оферирате брутална интервенция и връщане към други исторически времена ", обърна се президентът към председателя на АИКБ Васил Велев. Шефът на бизнес организацията за следващ път показа настояването на работодателите част от големите доходи и облаги, които " АЕЦ Козлодуй " осъществя от скока на цената на електрическата енергия, да бъдат разпределени към предприятията, които изнемогват в покриването на енергийните си разноски.

" Ситуацията е невиждана. Само за няколко месеца цената на електрическата енергия за бизнеса скочи три пъти. Предложените досега компенсационни ограничения от служебния кабинет не правят работа. Единствената работеща бърза мярка е свърхпечалбата на АЕЦ Козлодуй да бъде разпределена към потребителите, тъй като другояче животът ще спре ", сподели Велев. Той уточни, че тази година атомната централа към този момент е осъществила 1.8 милиарда лева свръхпечалба.

От друга работодателска организация - КРИБ, пък упорстват огромните енергоемки предприятия вместо да купуват безценен ток на борсата, да се договарят непосредствено с АЕЦ Козлодуй и НЕК. Както стана ясно тези няколко дни, останалите бизнес сдружения скочиха против това искане и го оповестиха за неприемливо деформиране на конкуренцията.

На форума служебният министър председател Стефан Янев и министрите на стопанската система, на енергетикати и на обществената политика изброиха ограниченията, които до момента кабинетът е предложил за подкрепяне на бизнеса. Една от тях са обещаните 50 лева отплата за всеки мегаватчас за перида октомври 2020 година - март 2021 година, за което ще са необходими към 650 милиона лв.. Те ще се обезпечат от повишените доходи на държавните енергийни сдружения, само че за задачата би трябвало актуализация на бюджета, а това може да стане преди декември, тъй като няма настоящо Народно заседание.

" Разделянето на пакетите за търговия на дълготрайния пазар на по-малки пакети не даде очаквания резултат ", призна министър председателят Стефан Янев. " Появиха се крайни консуматори, само че не задоволително. Не тъй като ограниченията не са положителни, а тъй като самият пазар, самите крайни консуматори не са подготвени за това. Те евентуално се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат. ", каза Стефан Янев. 

Той уточни, че постепенно енергийната борса ще премине към търговия с дълготрайни доставки на ток, вместо  " ден напред ". Друга мярка, подхваната взаимно с Комисията за енергийно и водно контролиране, е смяна на методиката на цената на снабдител от последна инстанция, която е и най-високата цена. Над 256 000 компании у нас заплащат на снабдител от последна инстанция, тъй като не са избрали различен снабдител. От 1 ноември тази методика ще влезе в действие, като плановете са, че ще спести от 15 до 30 лв. понижение на мегаватчас, само че бизнесът разгласи, че това е извънредно незадоволително на фона на цените от над 300 лв. за мегаватчас.

Започнало е и разглеждане на лицензионния режим за търговцитe, за да се избегнат всевъзможни подозрения, за спекулативни покупко-продажби на енергийната борса, регистрира енергийният министър Андрей Живков.

Министерството на стопанската система ще обезпечи в допълнение на бизнеса 60 млн. лева. безвъзмездна помощ за оборотни средства. Средствата обаче ще са за подкрепяне единствено на дребни предприятия с обороти 500 000 лева, т.нар " огромните дребни ".  " Ще подпишем съглашение за ново наддоговаряне за оборотни средства и се надявам до края на седмицата да сме подготвени. До месец компаниите ще могат да получат парите ", даде обещание министърът на стопанската система Даниела Везиева.

Синдикатите се опълчиха на изземването на свърхпечалби и настояха цените на доставчиците от последна инстанция да бъдат обвързани с цените на производителите на ток и ЕРП-та. Профсъюзите приканиха да се подхващат още занапред ограничения за подкрепяне на семействата, тъй като от 1 януари се чака ценови скок на тока и за битовите клиенти. Сред ограничения съгласно синдикатите трябва да бъде повишаване на прага на беднотия, тъй че повече хора да получават енергийни помощи, спомагателни разноски за уязвимите групи след актуализация на бюджета, финансирани от спомагателните доходи от инфлацията, както и повдигане на минималната работна заплата на 700 лева още от 1 ноември.

" Само това им липсва на дребните и междинните дружество в този момент - нарастване на минималната заплата ", реагира шефът на БТПП Цветан Симеонов. И попита: " Докога в България наред със обществено слабите ниска цена на тока ще заплаща междинната класа и богатите? "

От отговорите на ръковствата на БЕХ, Булгаргаз, енергийната борса и КЕВР стана ясно, че съвсем нито едно от настояванията на работодателските организации не може да бъда изпълнено, тъй като или е нарушаване на европейското законодателство, или изисква промени в български закони, само че няма парламент да ги гласоподава.

" Моля ви за отговорно отношение и самообладание. Ще оповестим до седмица ограниченията за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия ", прикани служебният министър председател Стефан Янев. Той също се обърна към работодателите: " Ние не споделяме на бизнеса: ще ви помогнем, само че вие намалете цените ".

" България пропиля дълги години, в които не се откри храброст и предвидливост да се вземе нито едно значимо решение в енергетиката ", сподели президентът Румен Радев. Той заключи, че е реализиран консенсус, че на първо мярсто в търсенето на решения на енергийната рецесия е обществената търпимост за жителите, по-късно подпомагането на учебни заведения, лечебни заведения и други публични структури, в това число и жп превоза и на трето място - бизнесът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР