Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната

...
Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната
Коментари Харесай

Фармацевтичната индустрия иска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия с лекарства

Държавата следва да санкционира с цялата тежест на закона незаконната търговия с медикаменти, само че и да подтиква легалния бизнес в бранш опазване на здравето.

Това се показва в позиция на Комитета по опазване на здравето към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в която членуват фармацевтични компании като " Амджен ", " АстраЗенека ", " Биовет ", " ГлаксоСмитКлайн ", " Рош " и други, както и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, Българска асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ) и Българска асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти (БАРПТЛ).

Индустрията упорства незаконният експорт на медикаменти да бъде криминализиран с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. " Основният закон в наказателното право у нас все още не адресира разпространяването на фалшифицирани медикаменти, каквито по смисъла на закона са всички артикули, продавани отвън регламентираната верига на лекарство-снабдяване ", прецизира бизнесът.

Поводът е акцията на полицията и прокуратурата от предходната седмица против незаконна група за експорт на медикаменти. Според промишлеността законодателно-административни ограничения против сходни незаконни групировки са неефективни по доста аргументи - " законодателна непълнота, стеснен запас на държавните органи да управляват фирми-еднодневки, непрекъснат напън за понижаване на маржове и цени на медикаментите, ниско възнаграждение на експертите в опазването на здравето и доста други ".

" Обединеното деяние на всички държавни органи, по този начин както беше направено в извършената акция, обаче остава еднократно деяние, което е преборило един признак, само че не е решение на повода за " болестта ". Разкрита е една формация, само че не са отстранени аргументите на следващия ден да се появи идната ", акцентират от КРИБ.

" За трайно решение е необходим нов метод – въвеждане на ефикасни промени в Наказателно-процесуален кодекс за гонене и наказване на сходни практики с най-голямата суровост на закона. От друга страна, либерализиране на законодателството в бранш опазване на здравето, което да поддържа стопанската система и развиването на бизнеса през мащаб, а не посредством напън върху цени и маржове при дребния размер и ниска покупателна мощ на българския пазар ", оферират фармацевтичните компании.

В настрана известие до медиите Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) също се разгласи за строги законови промени в Наказателно-процесуален кодекс против " опорочаването на веригата на лекарствоснабдяване, кражбите и контрабандата на медикаменти ".

Съвместните акции на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ИАЛ са първите от години ефикасни дейности за пресичането на незаконните практики и разобличаването на закононарушителите, декларират от асоциацията, само че акцентират, че сега нарушаването на веригата на лекарствоснабдяване може да бъде обект на наказания единствено в подтекста на данъчно и митническо нарушаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР