Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през

...
Държавата ще субсидира обучението на 42 611 новоприети студенти през
Коментари Харесай

МС: Повече места за студенти по Информатика, по-малко за останалите

Държавата ще субсидира образованието на 42 611 новоприети студенти през идната академична година. Това реши Министерският съвет, като утвърди броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и научните организации през образователната 2023-2024 година, написа.

Частичното преструктуриране на план-приема беше направено през последните дни в резултат на получени мнения от работодателски организации след приключване на периода на публичното разискване. С него се усилват местата за първокурсници по специалности от професионално направление „ Информатика и компютърни науки “, като за сметка на това се понижава приемът по професионални посоки „ Психология “, „ Администрация и ръководство “ и „ Икономика “ по отношение на бройките в първичния план, който беше оповестен за публично разискване.

За идната образователна година е заложено изцяло нарастване на местата за първокурсници с 1289 броя. То е в следствие от разбор на комплекс от условия, едно от които е по-големият брой на завършващите междинни учебни заведения - с 2240 повече спрямо предходната година. Взети са поради и броят на признатите студенти през предходната година по професионални посоки и писма от консуматори на фрагменти на районно равнище, показва се в известието на държавното управление.

По предложение на Министерството на здравеопазването е повишен броят на местата в професионално направление „ Здравни грижи “ и „ Обществено здраве “ за специалностите „ Медицинска сестра “, „ Акушерка “ и „ Управление на здравните грижи “. По поръчки на Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи е повишен и приемът по професионални посоки „ Военно дело “ и „ Национална сигурност “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР