Държавата ще прави опити да облекчи тромавата процедура за отпускане

...
Държавата ще прави опити да облекчи тромавата процедура за отпускане
Коментари Харесай

Държавата опитва да облекчи тромавата процедура за отпускане на лекарства след скандала с болното дете

Държавата ще прави опити да облекчи тромавата процедура за разпределяне на финансиране след прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца в Здравната каса. 
 ИСУЛ отхвърли обвиняванията на НЗОК по случая с умрялото от тежка болест дете  Здравната комисия ще изслуша шефа на НЗОК за умрялото от левкемия дете  Медицински контрол стартира инспекция на парите за лекуването на умряло от тежка болест дете
Това стана ясно по време на чуването на шефа на НЗОК Дечо Дечев, здравния министър Кирил Ананиев и лекари от Университетска болница " Царица Йоанна " - ИСУЛ в здравната комисия в Народното събрание във връзка абсурда към лекуването на болното от левкемия дете, което умря в болничното заведение. 

От НЗОК, министерството и ИСУЛ признаха, че процедурата е тромава - заявката е подадено на 25 април, а финансирането е отпуснато на 18 юни, само че увериха, че забавянето в отпущането на средствата не е попречило за лекуването на 6-годишната Мария - лекуването е осъществено напълно и по проект.

От Министерство на здравеопазването и Касата показаха, че се търси метод за облекчение на процедурата, само че не стана ясно за какво такива стъпки не са направени преди прехвърлянето на активността на Фонда в НЗОК, което се случи на 1 април. 

От чуването стана ясно, че се работи по разновидността лечебните заведения да дават поръчки за нужните им медикаменти за по-голям интервал от време - на база на разбор на лекуваните пациенти. Идеята е по този начин лекуването да се заплаща за избран по-дълъг интервал, а не случай по случай. 

По думите на директора на детската онкохематология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов и в този момент е основана организация, с цел да може лекуването да стартира още при подаването на документи в НЗОК, без да се чака особено позволение. 

Той изясни, че при Мария не е пропуснат нито един стадий от лекуването и не са липсвали медикаменти в нито един миг. Забавяне е имало единствено при административните процедури, което е предиздвикало болничното заведение да показа на майката на детето фактура за към 14 000 лв., с цел да се употребяват пари от дарителската сметка на момиченцето. 

Управителят на НЗОК Дечо Дечев също уточни, че тромавата процедура за разпределяне на средствата не е попречила на лекуването на детето, само че акцентира, че Касата няма да подписва документи при непълна документи. Именно такива обвинявания насочи НЗОК към ИСУЛ във връзка със случая. Според институцията болничното заведение е предоставила едвам на 18 юни желаната от Касата цена на медикаментите. 

От ИСУЛ отхвърлиха обвиняванията и подчертаха, че имат писмени доказателства в своя отбрана. 

Според здравния министър повода за забавянето в заплащането е била, че НЗОК е желала от болничното заведение документ за цената на приложеното на Мария лекарство, а тъкмо сега продуктът е липсвал в болничната аптека и болничното заведение не е можела да даде цена, само че откакто се е получило, я е показала. Всичко това обаче се е случило след прекратяването на лекуването на момиченцето поради влошеното му положение. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР