Държавата се юрна да прави проверки в сектори с дългогодишни

...
Държавата се юрна да прави проверки в сектори с дългогодишни
Коментари Харесай

Нови проверки - ниски очаквания

Държавата се юрна да прави инспекции в браншове с дългогодишни проблеми. След проявеното публично неодобрение Комисията за защита на конкуренцията стартира нов разбор на цените по бензиностанциите, Агенция "Пътна инфраструктура " ще ревизира качеството на пътищата от републиканската мрежа, а транспортният министър Росен Желязков назначи инспекция в държавните железници. Засега не се оповестява по кое време ще приключат те, само че поради ниското доверие в институциите като цяло някакви основни, положителни за хората резултати от тях не се чакат.

Антимонополната комисия се самосезира за инспекцията по медийни изявления "за навсякъде увеличение на цената на автомобилните горива за крайни консуматори в редица градове на България, както и по получен сигнал в комисията, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е значително по - висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната ". Пак от медиите се схванало, че нарастването се следи в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от тези в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и други и че съществуват огромни разлики в цените на бензиностанции от една и съща верига в обособените райони и даже според от разположението на обекта. Освен това в доста от публикациите се коментирало, че бензиностанциите в някои градове продават гориво на цени, които са много по-високи от средноевропейските. И всичко това не кореспондирало с трендовете на сензитивно намаляване в цените на петрола на интернационалните пазари, означиха от Комисия за защита на конкуренцията.

Истината е, че в последните години антимонополистите направиха значително инспекции на пазара горива. Те обаче не доведоха до нищо. За последно откриха дъмпинг от страна на веригата бензиностанции на Веселин Марешки. Но нарушаването бе несъмнено като леко и бе наложена глоба от 0.1% от оборота на "Трейднет Варна ", което се равнява на малко над 175 хиляди лв.. Проверка имаше и през октомври 2016-а. В началото от комисията твърдяха, че имат безапелационни доказателства, че водещи вериги са договаряли цените между тях. Но няколко дни след последните парламентарни избори производството бе прекъснато. Картел не бе открит и при инспекциите през 2012-а.

Що се отнася до дейностите на Агенция "Пътна инфраструктура ", те бяха предизвикани от Българска социалистическа партия. Социалистите внесоха искане за самостоятелна техническа експертиза за автомагистрали и първокласни пътища, строени от Живково време до третото ръководство на Бойко Борисов. "Искаме да получим отговор краде ли се от българските автомагистрали ", сподели представителят на алената парламентарна група Елена Йончева. По-конкретно става дума за разбор на настилката на автомагистралите "Тракия ", "Хемус ", "Струма " и "Марица ", пътя Видин - Кулата и на Околовръстния път на София

Впоследствие пътната организация разгласи, че инж. Дончо Атанасов ще е отговорник по сигнала на Българска социалистическа партия. На него е предоставена цялостната организация и съгласуваност на работата. Ведомството аргументира избора си, акцентирайки, че Атанасов е дълготраен чиновник на пътната администрация и на разнообразни позиции през годините е взел участие в построяването и поддържането на републиканските пътища. Но от известието му по този начин и не се разбра дали се е съгласило на самостоятелна експертиза и дали в един миг няма да се окаже, че АПИ сама ще ревизира себе си.

За инспекцията в БДЖ транспортният министър Росен Желязков е дал разпорежданията си още в края на септември. Одитът обгръща осъществяването на графиците за придвижване, служебния състав, проходимостта на жп линиите, наличните вагони и локомотиви. Проблемите на железниците не са загадка за никого, изключително при провеждането на публичните поръчки там. Затова е малко необичайно, че не е оповестено дали търговете ще бъдат инспектирани. Както "БАНКЕРЪ " писа, през октомври Комисията за защита на конкуренцията спря краткотрайно поръчката за придобиването на 42 нови мотриси за 675 млн. лева по тъжба на китайската компания China Railway Rolling Stock Corporation. Заради спомагателните уточнения на управлението на железниците към участниците в конкуренцията тъжба подаде и немската "Сименс Мобилите ". Други две тъжби - от "Сименс " и "Шкода ", бяха подаден през септември, единствено че те нападат непосредствено изискванията на състезанието. Междувременно изтече срокът за подаването на офертите и това събитие може да накара новия министър на превоза да изиска рестарт на процедурата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР