Държавата съкращава администрацията в следващите две години. Това ще стане

...
Държавата съкращава администрацията в следващите две години. Това ще стане
Коментари Харесай

Съкращават държавната администрация чрез споделени услуги

Държавата редуцира администрацията в идващите две години. Това ще стане посредством правилото на споделените услуги. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на представянето на плана „ Въвеждане на правилото на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация ”. На церемонията участва и непрекъснатият представител на Световната банка за България Тони Томпсън

„ Сега моделът допуска всяка администрация да има организационно звено. Добрите практики обаче демонстрира, че еднотипните действия на администрациите могат да бъдат предоставени от центрове, разнообразни от тях. Тези действия нормално са ръководство на финансите и на човешките запаси, осведомителното обслужване и правене на публични поръчки ”, уточни Томислав Дончев.

„ Ползите ще са минимум от икономии от мащаба и въвеждането на единни стандарти. Напълно предстоящо е доста хора в общите администрации да се окажат непотребни, само че практиката в други страни е те да бъдат преквалифицирани и пратени на друга работа. 100 % е несъмнено, че разноските за прехрана на администрациите би трябвало да намалеят ”, сподели Дончев.

„ Със сигурност ще има съкращаване на чиновниците и на разноските ”, сподели Дончев по време на конференцията без обаче да показва съответни суми и проценти.

„ Остава и въпросът за стопанисването и поддръжката на почивните бази на другите администрации. Ползването им от самите чиновници не е толкоз дейно и те нормално натрупат загуби. Над 100 са почивните бази употребени от ведомствата и те се ръководят по доста друг метод. Често мениджмънтът им е на доста далечно равнище от това на българския туристически отрасъл ”, акцентира Дончев.

„ Световната банка ще окаже цялостно подпомагане на държавното управление за тази значима промяна ”, уточни от своя страна Тони Томпсън.

България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която не ползва модела за споделените услуги. Същевременно няма обединен модел за тях, всяка страна има собствен опит и метод за тяхното въвеждане, сподели Красимир Божанов - шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията ” на Министерския съвет.

„ Проектът планува да бъдат определени две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги. Изборът им ще бъде политическо решение, което ще бъде разисквано на Съвета за административна промяна ”, посочи Красимир Божанов.

Очакваме да реализираме интеграция на базите данни на ведомствата, понижаване на общите разноски и на тези за личен състав, добави той.

Финансирането на плана е с пет милиона лв.. Около половината ще отидат за работата на специалистите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които желаят да се включат в тази промяна. Експертите на СБ ще създадат два отчета - с оценка на дейностите, на счетоводство и на човешките запаси, както и оценка на собствеността, с която работят администрациите, оповестиха участниците в плана. Две пилотни звена за споделени услуги в региона на ръководството на човешките запаси и финансово-счетоводните действия ще проработят до края на 2018 година в централната администрация, а до 2020 година Стратегията за рационализация на администрацията планува тези звена да бъдат 10. Експертите на СБ показаха, че споделените услуги ще разрешат жителите ще могат постоянно да имат достъп до администрациите, без опашки и ненужно очакване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР