Държавата с намерение за промяна в мерките за компенсация срещу

...
Държавата с намерение за промяна в мерките за компенсация срещу
Коментари Харесай

Държавата предлага: Вместо отстъпка за гориво – ваучери за градския транспорт


Държавата с желание за смяна в ограниченията за отплата против скъпите горива.

От 1 януари стопира отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Вместо нея служебният министър на стопанската система Никола Стоянов предлага ваучери за градския превоз. Освен това, по думите му, следва да бъде основан специфичен фонд. С парите от него ще се подкрепя бизнесът, а също и най-бедните – хората с приходи под 1000 лв..

Както е известно, с актуализацията на бюджета за тази година през лятото депутатите одобриха отстъпката от 25 стотинки за литър елементарен бензин или дизел за водачите, като тя трябваше да работи до привършване на отпуснатите 150 милиона лв..

По-късно с решение на Министерския съвет бяха отпуснати още 38 милиона за застраховане на компенсацията до края на календарната година.

Костадин е от хората, които виждат изгодите от отстъпката от 25 стотинки и постоянно се възползва от нея.

„ Всяка стотинка по-надолу е добре пристигнала. Разбира се, че помагаше, само че като спре какво да вършим? “, споделя Костадин.

В предаването на bTV " Защо, господин Министър " Никола Стоянов съобщи, че се работи по скица за подкрепяне и през идната година, само че тя няма да бъде за горива.

„ От налозите на всички хора, без значение дали те имат или нямат коли, се финансира „ Лукойл “ на процедура. С приемането на тази мярка цените се повишиха с повече от 30 ст. на горивата “, съобщи Никола Стоянов.

На същото мнение е и ръководителят на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

„ Социален резултат нямаше никакъв от тази отстъпка. Най-печеливши бяха хората, които имат най-вече средства за харчене на горива “, означи Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

Министърът на стопанската система изясни, че следва основаването на фонд, който да подкрепя бизнеса и най-бедните. А парите би трябвало да дойдат от планувания налог върху свръхпечалбите от сдруженията в бранш горива.

„ Първо да е за най-уязвимите групи с приходи до 1000 лв., второ да не е отплата на горивата, защото доста от тези хора даже нямат леки коли, те няма да получат помощ. Напротив, в духа на зелената договорка и зеления преход, да се подтиква публичният превоз “, добави служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Целта е измененията да влязат в действие още от 1 януари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР