Държавата разглежда различни варианти за финансовото стабилизиране на ТЕЦ Марица

...
Държавата разглежда различни варианти за финансовото стабилизиране на ТЕЦ Марица
Коментари Харесай

Петкова: Сливане на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2 ще подложи на риск финансовата стабилност на ядрената централа


Държавата преглежда разнообразни разновидности за финансовото стабилизиране на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2. Разглеждаме и разновидността за сливане на АЕЦ „ Козлодуй “. До края на идната седмица енергийното министерство ще излезе с първичен вид на бъдещите ограничения. Това съобщи в парламентарна комисия по енергетика министър Теменужка Петкова. Тя заяви, че се готвят както краткосрочни ограничения с небосвод до март, по този начин и с по-дълъг проект. Министърът даде обещание да няма бързи решения, а ще се одобри вид след експертен спор.

По думите на Петкова обаче обединяването на АЕЦ Козлодуй с Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 би бил най-неподходящият вид.

„ Въпросът е доста настоящ. Както се споделя въпрос " в десятката ". Това е една от най-важните тематики, пред които е изправена българската енергетика към сегашния миг. Обсъждаме разнообразни разновидности. Не изключваме нито един вид “, сподели още Петкова. По думите й ставащото с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, се случва с всички въглищни централи в Европа. " Онзи ден имах диалог с полския министър на енергетиката. Той изиска този диалог по отношение на внезапния скок на цените на излъчванията. Те доближиха равнища на 25 евро на звук, нещо което е убийствено за този вид производители на електрическа сила. Това, което полският сътрудник предложи е в действителност всички страни, които са наранени от подобен развой, да имаме общ метод и да обединим напъните си и да намерим решения на този въпрос. Истината е, че българската електроенергийна система не е готова и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощ. Българската електроенергийна система няма по какъв начин да се оправи без този вид мощности. Трябва да обединим напъните и да намерим най-хубавото решение за този вид централи у нас, тъй като те са директно свързани с енергийната сигурност на страната, надлежно с националната ни сигурност. Разработваме разнообразни разновидности “, сподели Петкова, представена от организация Фокус.

Обединение на АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 би основало повече проблеми, в сравнение с би дало решения, акцентира енергийният министър. Тя напомни, че АЕЦ „ Козлодуй “ е подписал спогодба, обвързвана с неговата финансова непоклатимост. „ Няма по какъв начин една атомна електроцентрала да бъде подложена на финансов риск. На второ място има подписано съглашение с Евратом, по силата на което има избрани клаузи “, съобщи още Петкова. Тя посочи, че тук стои въпросът за по този начин наречената централизация и дали това обединяване би повлияло на пазара. „ На трето място става въпрос за кроссубсидиране, което Европейска комисия следи доста прецизно и това е в действителност един доста сериозен проблем. Отделно от това на АЕЦ „ Козлодуй “ са му нужни средства за удължение на живота на шести блок “, уточни още министър Петкова.

Депутатите от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, Иван Генов и от Движение за права и свободи Рамадан Аталай също се изрекоха твърдо против концепцията. Според Генов по-уместно е атомната централа да се извади от структурата на БЕХ. Ерменков пък дефинира промяната като " късо килимче ", което се дърпа ту към главата, ту към краката ".

„ Изкарайте АЕЦ „ Козлодуй “ от БЕХ, направете нуклеарен холдинг. Това ще се върне. Не ограбвайте атомната енергетика на България. Това ще ограби изобщо българската енергетика. Няма да приказваме за енергетика, в случай че тази нелепост се реализира “, сподели Генов за концепцията за обединяване на АЕЦ „ Козлодуй “ с Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетика Делян Добрев съобщи, че казусът на Топлоелектрическа централа 2 не е, че записва големи загуби, а че те водят до декапитализация на сдружението. „ В един миг ще стигнем до обстановка, в която сдружението е дотолкоз декапитализирано, че в случай че би трябвало шефът да съблюдава закона, той би трябвало да го разгласи в неплатежоспособност “, сподели още Делян Добрев. Според него вярното решение е всяка централа да си свие разноските, с цел да работи на облага.

Електроенергийната система на страната е в положително положение и е подготвена да посрещне есенно-зимния сезон. На въпрос дали има заплаха за енергийната система предвид на есенно-зимния сезон, Петкова отговори: „ За четвърта поредна година МЕ посредством своите контролни органи извърши инспекция в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния систематичен оператор, с цел да проверим каква е готовността на тези значими енергийни сдружения за есенно-зимния сезон “. Тя посочи, че електроразпределителната система на страната е в положително положение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР