Държавата работи не като отделни министри, а като цялостен Министерски

...
Държавата работи не като отделни министри, а като цялостен Министерски
Коментари Харесай

Явор Гечев: Държавата работи не като отделни министри, а като цялостен Министерски съвет

Държавата работи не като обособени министри, а като повсеместен Министерски съвет. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на откритото съвещание на служебното държавно управление за доклад на активността му през миналите близо шест месеца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща. 35 % от нужните количества за предходната година бяха доставени, медиите гърмяха, че хората ще останат без дърва за огрев. Но все още няма такава рецесия - към Нова година всички доставки бяха изпълнени, не просто колкото предходната година, а 160 % над миналогодишните доставки. Това е близо 1,5 млн. пространствени куб. м. дърва, изясни служебният министър.

По думите му са доставени дърва за 210 000 семейства. Освен това са направени 606 000 инспекции в горския бранш. Той напомни, че дружно с другите министерства са били на терен в Карлово, с цел да създадат каквото може за премахване на следствията от наводненията там.

" Поздравления и към Министерството на енергетиката за взаимната самодейност с пловдивския епископ, в която бяха обезпечени дърва за зимата за 400 семейства ", съобщи Гечев.

Не допуснахме загуби по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), което се случва рядко. Още по-рядко се случва да няма загуби по програмата по риболовство – в настоящия интервал няма, посочи още Явор Гечев.

Той добави, че няма рецесии в бранша. " Завършихме Стратегическия проект по новата Обща селскостопанска политика, който в себе си включва Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), директните заплащания, програмата за лозаро-винарския бранш, програмата за пчеларство и секторните интервенции ", сподели министър Гечев, акцентирайки, че 8 милиарда евро са средствата, които ще стигнат до земеделските производители.

Земеделският министър акцентира, че секторът на земеделието е бил един от най-тежко засегнатите от рецесията. Затова над 1 милиарда лв. средства са дадени и от държавния бюджет, и от европейски принадлежности.

Гечев цитира съответни данни, съгласно които 172 млн. лв. са достигнали до животновъдите по схемите за преходна национална помощ, 660 млн. лв. по схемите за директни заплащания са достигнали до 540 000 стопани, 62 млн. лв. са отишли за секторите " Свиневъдство ", " Птицевъдство " и " Лозаро-винарство " по изключителната помощ поради войната в Украйна, 46 млн. лв. са получили изключително 31 000 стопани в допълнение във връзка с украинската помощ от ПРСР, 143 млн. лв. запас във връзка с ограниченията, свързани с КОВИД-19, 426 млн. спомагателна държавна помощ за всички аграрни производители, 100 млн. лв. е сумата, която е от приспаднатия данък за газьола, 4 млн. лв. за рибарския бранш за противопоставяне на коронавирус.

" Освен всичко това, над 4000 плана бяха обработени от Държавен фонд " Земеделие " единствено за интервала на нашия кабинет ", уточни служебният министър, твърдейки, че това е нормата за към две години. " Наваксахме тежки изоставания в бранша. Завършили сме и всички ограничения по Плана за възобновяване и резистентност, написани са и сме подготвени да ги стартираме. Успяхме да приключим и утвърдим и програмата по риболовство ", заключи Явор Гечев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР