Държавата продава на търг последната българска Комета. По времето на

...
Държавата продава на търг последната българска Комета. По времето на
Коментари Харесай

Държавата продава на търг последната българска "Комета"

Държавата продава на търг последната българска " Комета ". По времето на социализма атрактивните плавателни съдове бяха част от неповторим крайбрежен морски превоз.

През 60-те и 70-те години на предишния век у нас са доставени общо 12 комети, създадени в Съветския съюз.

" Като са развивали до 40 възела скорост, която е една извънредно висока скорост за напредване по вода ", изясни Тодорка Стоянова, специалист във Военноморския музей.

Корабите на подводни крила кръстосват крайбрежието ни от Балчик до Царево като атракция за непознатите туристи и транспорт за българите.

" Те са опция и на автобусния превоз, тъй като напредването с тях ставаше извънредно елементарно и бързо, и прелестно в това време, даже и да страдате от морска болест ", уточни Стоянова.

В наши дни споменът за крайбрежния ни пътнически превоз, който на процедура към този момент не съществува, пази една " Комета-5 ", която дълги години стои на брега на Аспарухово.

Скоро този спомен ще бъде изцяло премахнат. Предполага се, че индивидът, който се снабди с кометата, просто ще я нареже на скрап.

" Държавата е неприятен собственик на движими или недвижими парцели, тъй че разумно е да отиде или в частния бизнес или в общината ", сподели регионалният шеф Стоян Пасев.

В предишното кометата е употребена за ресторант, а в този момент се продава с начална цена от 9500 лв.. Желаещи обаче съвсем няма, а от регионална администрация търсят и други разновидности.

" Ако успеем да участваме по някой план. Да я опазим като културно завещание в кавички или спомен от предишното ", уточни Пасев.

Част от 12-те кораба на подводни крила от дълго време са нарязани на скрап, а други са продадени в Гърция, където и в този момент кръстосват локалните острови с нови мотори. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР