Държавата планира да пласира облигации за половин милиард лева. Това

...
Държавата планира да пласира облигации за половин милиард лева. Това
Коментари Харесай

Държавата тегли рекордните половин милиард дълг само за месе...

Държавата възнамерява да пласира облигации за половин милиард лв.. Това излиза наяве от известие на Българската национална банка (БНБ), съгласно което на 25 октомври ще бъде извършен аукцион за продажба на ДЦК. Емисията лихвоносни съкровищни облигации е със срочност 10 години и шест месеца при 0.10% закрепен годишен лихвен %.

Припомняме, че на 11 октомври бяха пласирани облигации за 500 млн. лв.. Това беше най-големият търг по размер за еднократна продажба на държавен дълг до този миг.

След утвърждението на тези поръчки, новопоетият дълг от началото на годината набъбна до 1,8 милиарда лв..

Само през септември бяха пласирани държавни скъпи бумаги за 500 млн. лв..

Припомняме, че от началото на годината към този момент бяха извършени седем аукциона за продажба на лихвоносни съкровищни облигации. За един от аукционите обаче Министерството на финансите отхвърли поръчките поради неподходящи условия.

Важно е да отбележим, че оптималният размер на нов дълг за 2021-а не може да бъде по-голям от 4 милиарда и 500 милиона лв., съгласно Закона за държавния бюджет за годината.

Според последните данни на Българска народна банка брутният външен дълг в бранш държавно ръководство към края на юли 2021 година нараства с цели 35% (с 2,1637 милиарда евро) по отношение на края на юли 2020 година и доближава 8,3539 милиарда евро, като външните отговорности съставляват 12,7% от Брутният вътрешен продукт на нашата страна.

Eмисионната политика на Министерството на финансите кореспондира със средносрочните стопански вероятности и допускания, както и с фискалните цели на държавното управление, заложени в Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година Освен това, се вземе поради Стратегията за ръководство на държавния дълг 2021-2023 година и несъмнено, дълговите предели, заложени по бюджета за 2021 година

От ведомството обаче резервират правото си при нужда да трансформират авансово обявената Емисионна политика в границите на законово одобрените предели, написа dir.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР