Държавата отдавна ми изглежда зле. Най-после да е дошъл моментът,

...
Държавата отдавна ми изглежда зле. Най-после да е дошъл моментът,
Коментари Харесай

Сашо Дончев: Говори се една глупост - че не може да се достави цялото количество азерски газ, истината е друга

Държавата от дълго време ми наподобява зле. Най-после да е пристигнал моментът, в който всички ние жителите ще разберем от каква страна имаме потребност и да я построим. Това съобщи пред Нова ТВ Сашо Дончев, шеф на " Овергаз ".

Ще намерим вярното схващане от каква страна имаме потребност. В изборите всяка година получават право да вземат участие младежи, родени след оня интервал, наименуван комунизъм, които не познават тоталитарната страна в същинския й тип, имали са опция да видят по какъв начин действа свободно общество. Нашите политически играчи са хора от предишното. Аз съм от младите, сподели за себе си Дончев и призна, че в никакъв случай не е серпантина Българска комунистическа партия да го натиска.

Дончев разяснява излязлата информация, че е договорил 15 милиарда куб. м. газ с американската компания " Ескалейд Енерджи Инк ". " С тях дружно май месец в Албания подписахме учредителни документи да сътворяваме един терминал за регазификация. Това, което подписахме предходната седмица, е по-скоро един от източниците на полутечен природен газ за този терминал ", сподели той. По думите му компанията е стратегически сътрудник, с който имат доста по-големи проекти от този терминал за регазификация.

Запитан дали в миналото българската политическа класа го е натискала, Дончев отговори, че в никакъв случай не е серпантина и напомни случая с нахлуването на барети в офиса на компанията, която ръководи.

Изпълнителният шеф на " Овергаз " разяснява и отстраняването на шефа на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров. " В една такава обстановка ние доста добре би трябвало да помислим, в случай че обстановката в действителност е спешна, както някои политици се пробват да я показват сега, то тогава явно тази догадка, че КЕВР остава без ръководител, е недостатък е основаването на КЕВР. Трябва да помислим по какъв начин да действа и какво да променим оттук насетне, тъй че КЕВР да може да работи и без ръководител ", сподели Сашо Дончев.

" Аз изрично считам, че токът би трябвало да се продава на пазарни цени. Категорично всичко би трябвало да се продава на пазарни цени. Всичко друго е деформиране на пазара и е в интерес на нашите и против всички останали ". Така изпълнителният шеф на " Овергаз " разяснява обстоятелството, че КЕВР е съумял да ограничи нарастването цената на тока за бита до 3%.

По думите му американската енергетика е самостоятелна от държавното управление, тъй като то не е вложило и един цент в нея. „ Това не е работа на министър-председателя или на министъра на енергетиката. Могат да питат. След като са се насадили на патешки яйца, като са монополизирали в интерес на държавната компания „ Булгаргаз” пазара, то би трябвало да изискват от управлението на „ Булгаргаз” да обезпечи газ, а не те да вървят и да просят”, безапелационен е шефът на „ Овергаз”.

Според него в случай че ДАНС се е заела да извърши това, което обществото чака от нея при инспекцията в „ Булгаргаз”, сигурно ще открие нередности при доставките на газ за страната ни. „ Говори се една нелепост повече от година – че заради липса на потенциал не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е вярно”, изрично съобщи Дончев.

По думите му казусът там бил напълно различен. Ако „ Булгаргаз” реши да взима азерски газ, тъй като е по-евтин, той би трябвало да заплаща наказания на „ Газпром”, изясни изпълнителният шеф на „ Овергаз Инк” АД.

Сашо Дончев не мисли, че в България ще има газова рецесия. По думите му „ мизерните количества”, от които страната ни има потребност, ще бъдат обезпечени. Според него най-лесният вид това да се случи е да се разгласи социална поръчка от името на „ Булгаргаз”. Веднага щели да се появят 7-8 компании, които да предложат колкото количества имат. По думите на Дончев ние бихме могли да желаяме заплащането за транзитирания от нас съветски газ по така наречен „ Турски поток” да бъде осъществено в газ. Въпреки, че сега бартерите в енергетиката са неразрешени, той е сигурен, че в случай че желаяме, Европейска комисия ще даде дерогация на страната ни по тази тематика.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР