Държавата обяви война на високите цени. Такива гръмки заглавия бяха

...
Държавата обяви война на високите цени. Такива гръмки заглавия бяха
Коментари Харесай

Икономист по Дарик: Откакто „Газпром“ спря кранчето на Европа, цената на газа пада всеки месец

Държавата разгласи война на високите цени. Такива гръмки заглавия бяха тиражирани преди към месец, откакто президентът Румен Радев подреди на държавното управление да се пребори със спекулата на пазара на съществени артикули. Започнаха инспекции от всички виновни ведомства, поръчки за триумфи, изсипване на цифри. Може ли страната да завоюва войната с високите цени и редно ли е въобще да я стартира в изискванията на пазарна стопанска система... Отговори на тези и други въпроси по тематиката дадоха икономистите Агоп Каспарян и Георги Ангелов в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Това разпределяне на пари на калпак не е обикновено да се дава на всички. Компенсираме компании, които основават инфлацията, а те излизат на облага. Някакси всичко е отпуши предходната година, когато при олиото се оказа, че можеш да пуснеш мълва, че няма недостиг и да вдигнеш цената. Комисия за защита на конкуренцията се задейства и нищо не реализира. Всички други последваха тази нагла тактика ", съобщи Ангелов.

" При пандемията Тръмп и Байдън раздадоха едни чекове на всички американци. Въпросъте, че прекалено много инжектираха стопанската система и в този момент тези пари са по сметките на американците.Вдигат се цените, само че хоратаси имат спестявания. Когато се подвигат цените на суровините, страда бизнесът. Вдигат му се разноските, само че не може да вдигне цените. В България казусът идва от тази супер великодушна скица за подкрепяне на бизнеса ", добави Ангелов.

" Вкрая на лятото предходната година това подкрепяне беше към милиад месечно.Представете си какъв брой пари се наляха с тази стратегия за конпенсации. Въпросът е, че бизнесът си подвигна цените, има свръхпечалба, а от горната страна на това ние му даваме и тази великодушна скица за конпенсации. Какво прави бизнесът тези пари? Стоят в банките на нулева рента. Това е целият проблем за какво в България не става това, което става в целия свят. Ако видите данните на Българска народна банка,всъщност депозитите на бизнеса растта астрономически. Те скапват цялата заварка на пазара ", съобщи той.

" Имаме недобре работещирегураторни институции, които да се задействат и да плеснат през ръцете търговците. Това, което се случи във Франция се случи на база дейни диалози и осъзнаване на казуса, което липсва в България. Един от проблемите сега е доставката на плодове и зеленчуци от Турция. За жал след земетресенията ще има осезателен проблем с доставката и повишение на цените поради логистиката ", предвижда икономистът АгопКаспарян.

" От заложените разноски и с тези обезщетения и заложени доста антиинфлационни доходи, които се оказват проинфлационни, аз считам че не може да бъде действителен този бюджет. Ще влезем в една популистка серпантина. Въпреки че се наляха толкоз пари за поддръжка на бизнеса, има подценени браншове, които единствено това чакат, с цел да наложат своите претенции. Продължавам да настоявам че бизнесът към този момент се приспособява към новите цени на газа ", добави той.

" Отмомента в който Газпром спря кранчето за Европа, всеки месец понижава цената на газа. Преди това непрекъснато помпаха цените ", напомни Ангелов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР