Държавата не трябва да пести усилия и средства в битката

...
Държавата не трябва да пести усилия и средства в битката
Коментари Харесай

Проф. Герджиков след първата среща на неформалния кризисен щаб: Апокалипсис - така лекарите описват ситуацията в болниците в момента |

Държавата не би трябвало да пести старания и средства в борбата с пандемията, другояче губим войната. Веднага би трябвало да бъдат предоставени задоволително средства за справяне с рецесията и за медиците на първа линия, както и за понижаване на икономическите последствия от тежката обстановка. 

Това сподели проф. Анастас Герджиков след първото съвещание на неофициалния спешен щаб, иницииран от него поради пандемията. „ Ситуацията в лечебните заведения е апокалиптична. Няма постоянни доставки на медикаменти, няма задоволително личен състав, евентуално ни чака и пета вълна на ковид. Има няколко съществени казуса, които би трябвало незабавно да се решат, с цел да се понижи натискът върху здравната система “, това сигнализираха медиците по време на онлайн полемиката. 

Освен претендента за президент, в нея участваха шефовете на няколко общински лечебни заведения в София и други специалисти. 

Вие сте най-ценни сега, медиците, които се сблъсквате с тежката четвърта вълна на ковид, която единствено през вчерашния ден е лишила живота на 334 българи – рекорден брой жертви за един ден. Вие сте специалистите, които знаете отговорите. Цифрите не са единствено статистика, за мен зад тях стои нещастието на 334 фамилии през вчерашния ден, и на над 25 хиляди фамилии на умряли от ковид българи от началото на пандемията до момента. Това е популацията на един български град “, съобщи проф. Герджиков. 

На срещата шефовете на лечебните заведения споделиха, че ситуацията е извънредно тежко. В момента коронавирус отделенията са цялостни, обрисува се сериозната обстановка с болнични кревати да продължи и още идната седмица да няма свободни. Като доста сериозен проблем те показаха това, че има дефицит на лекарства и не се обезпечава ритмично доставяне с медикаменти. Започваме едно лекуване, медикаментите свършват, минаваме на други, само че това въздейства зле на пациента и лекуването. Дали сме поръчки за разнообразни медикаменти, само че те не доближават до нас. Нашата информация е, че има импортирани 30 000 броя Ремдесивир за цялата страна, което е извънредно незадоволително, тъй като единствено за лекуването на един пациент са нужни 12 флакона. 

Според тях откриването на нови кревати и отделения не е допустимо, тъй като медицинският личен състав е извънредно непълен и не доближават експерти като анестезиолози, реаниматори и медицински сестри. „ Не може просто да разпоредиш увеличение на броя на леглата, тъй като всяко болнично легло изисква и съответния личен състав “, споделиха лекарите. Те обясниха, че това са същите екипи, които посрещат болните още от първата вълна и - като се изключи че са изтощени, към този момент не всички получават цялостното в допълнение заплащане от 1000 лв.. Според тях имунизационната акция би трябвало да се осъществя по различен метод и да бъде доста по-мащабна. 

Проф. Герджиков ще сплоти настояванията на медиците и проблемите, с които се сблъскват в битката с ковид и ще ги разгласи пред обществеността. Миналата седмица претендентът за президент инициира неофициален спешен щаб, откакто съгласно него служебният кабинет не се оправя с рецесията. 

Ако бъда определен за президент, ще работя интензивно за това най-сетне да се случи закъснялата осведомителна акция за хората и за това да има навременни и работещи ограничения против вируса. Бих свикал Консултативния съвет за национална сигурност, с цел да могат политиците и специалистите дружно да търсят решения “, сподели още проф. Герджиков. 

Избори 2021 година

Купуването и продаването на гласове е престъпление 

Платено наличие

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР